141 god. od podizanja "Nevesinjske puške"

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović poručio je danas u Krekovima kod Nevesinja, gdje je ispaljena prva "Nevesinjska puška", da se srpski narod uvijek bori samo za osnovne postulate - vjeru, slobodu, pravdu i otadžbinu.

Republika Srpska 10.07.2016 | 13:00
141 god. od podizanja "Nevesinjske puške"
Savanović je na obilježavanju 141 godine od podizanja ustanka u Hercegovini - "Nevesinjska puška" istakao da se tradicionalno na ovom mjestu održava pomen za hercegovačke junake koji su stradali u 19. vijeku u borbi protiv otomanske okupacije.

"Ti hrabri ljudi su za vrijeme ustanka imali hrabrosti i snage da ustanu protiv otomanske imperije, ustanak se poslije proširio na gatački, sokolački i bilećki kraj, a kasnije su taj ustanak pomagale Srbija i Crna Gora", naveo je Savanović.

On je dodao da je ustanak u Hercegovini bio blagoslov i nadahnuće svim Srbima koji su bili pod okupacijom i dao im motivaciju i snagu da se bore za slobodu, za svoje dostojanstvo i ono što im pripada - svoj prostor.



Načelnik opštine Nevesinje Momčilo Šiljegović rekao je da mnogo znači zajedničko okupljanje sa Vladom Republike Srpske, resornim ministarstvom, boračkom organizacijom, da bi se odala počast hrabrim hercegovačkim ustanicima koji su prije 141 godinu digli glas za vjekovnu slobodu na ovim prostorima.

"Uvijek zajedno treba da se sjećamo naših predaka i ono što su učinili za nas, kako ne bi dozvolili da se istorija ponavlja", poručio je Šiljegović.

Obilježavanju "Nevesinjske puške" prisustvovala je Nataša Gligorić, praunuka nevesinjskog harambaše Pere Tunguza, koja je istakla da su se potomci hrabrih junaka okupili na mjestu odakle je krenula "Nevesinjska puška", da ih nisu zaboravili.

"Ovdje smo se okupili da poručimo da nećemo zaboraviti žrtvu i pregnuće naših predaka", rekla je Gligorićeva.

U organizaciji Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske i opštine Nevesinje, kod Spomenika nevesinjskim ustanicima u Krekovima služen je parastos, nakon čega su republičke i opštinske delegacije položiti cvijeće.

Tokom saborovanja u Krekovima, priređeno je takmičenje u sokolskim disciplinama – bacanje kamena s ramena, potezanje konopa i potezanje klipa.

Potomci nevesinjskih ustanika više od jednog vijeka okupljaju se da bi se prisjetili hrabrosti junaka koji su se odvažili da se suprostave tada velikoj svjetskoj sili - Turskoj carevini.

Prije deset godina u obilježavanje ovog značajnog datuma iz srpske istorije uključio se i Odbor za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske, čime je ova svetkovina u Nevesinju dobila republički značaj.

Ustanak "Nevesinjska puška" podignut je na području opštine Nevesinje 9. jula 1875. godine protiv otomanske vlasti, a ubrzo se proširio.



Ustanike su tada oružjem i dobrovoljcima podržale kneževine Crna Gora i Srbija, što je dovelo do otpočinjanja srpsko-turskog rata i nastanka takozvane Velike krize.

Posljedica ovog ustanka i ratova koji su vođeni protiv Otomanske imperije bio je Berlinski kongres 1878. godine, na kojem su Crna Gora i Srbija dobile nezavisnost i teritorijalna proširenja, dok je Austro-Ugarska na 30 godina okupirala BiH, koja je bila u sastavu Otomanske imperije.

U okviru manifestacije, obilježena su još dva značajna događaja iz istorije nevesinjskog kraja - druga "Nevesinjska puška", koja je ispaljena u januaru 1882. godine protiv Austro-Ugarske monarhije i treća, ispaljena u junu 1941. godine u borbi protiv fašizma.

Manifestaciji u Krekovima prisustvovali su pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović, predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske Duško Miletić, narodni poslanici, predstavnici hercegovačkih opština, potomci stradalih i drugi gosti.

Izvor: SRNA
Foto: SRNA

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Logika...

10.07.2016 11:41

20 godina od zadnje spustene puske i SPUSTENOG standarda zivota...

ODGOVORITE
Name

preporuka

10.07.2016 11:45

Bilo bi dobro da se malo povede racuna o borcima iz proteklog rata, a ne samo da se medjusobno uhljebljujete, kao sto je to bio slucaj sa onim nesretnim Cedom Sipovcem, koji je nazalost porjeklom iz Nevesinja.

ODGOVORITE
Name

Hercegovina je srce RS

10.07.2016 17:41

Hocemo vise vijesti iz S.Sarajeva,Hercegovine i Andricgrada posebno dok traje sezona vijesti iz Trebinja i Andricgrada moraju stalno da idu.

ODGOVORITE