OI: Srbi kažu - MNOGO SMO JAKI! Idemo u Rio da uzmemo medalju!

Tako se overava viza za Olimpijske igre, sa stilom, Srbija u Areni bolja od Portorika - 108:77. Srbija je na nogama, Srbija slavi plasman na Olimpijske igre pošto je deklasirala Portoriko sa 108:77 (37:11, 23:16, 22:29, 26:21)!

Košarka 09.07.2016 | 23:00
OI: Srbi kažu - MNOGO SMO JAKI! Idemo u Rio da uzmemo medalju!
Orlovi se vraćaju u elitno društvo, tamo gde se okuplja krem svetske košarke. Posle 12 godina opet smo na turniru sa kojeg smo 2004. u zajednici sa Crnom Gorom izašli na mala vrata, osramoćeni, pognute glave i podvijenog repa, kao pretposlednja selekcija na takmičenju. Deceniju i kusur kasnije, publika u Beogradskoj areni je dočekala trenutak da idole vidi na olimpijskom takmičenju, a to će se konačno dogoditi ove godine u sunčanom Rio de Žaneiru! Tamo idemo pod zastavom Srbije, prvi put u istoriji.

Četa Aleksandra Đorđevića je ispustila priliku da vizu overi prošle godine. Nije tada bila dovoljno zrela da tako nešto učini. A onda je FIBA pružila Orlovima još jednu šansu da se dokažu. Ovu priliku nisu ispustili. Ako su u prve dve utakmice još hvatali zalet, onda su protiv Češke, a posebno u duelu sa nemoćnim Portorikom pokazali da su klasa koja zaslužuje više od samo karte za Rio. Za manje od mesec dana imaće priliku da pokaže koliko zaista može da dogura. Svi se u Srbiji, naravno, nadaju medalji, kao kruni trogodišnjeg rada selektora Đorđevića sa ovom grupom talentovanih, mladih i dokazivanja željnih momaka. 

Kako na pravi način sagledati utakmicu u kojoj je Srbija već posle nepunih pet minuta praktično imala pobedu u džepu, do poluvremena 60 ubačenih poena i rivala koji kao da nije očekivao tajfunski udar sa svih strana? Nije Portoriko merodavni pokazatelj snage i kvaliteta, ali činjenica da smo prikazala moćnu igru u finalu kvalifikacionog turnira dosta znači.

Jednostavno, Orlovi su pokazali svoje pravo lice u odlično popunjenoj Areni (17.120 gledalaca), u kojoj je publika konačno držala pravi ritam od prvog do poslednjeg trenutka i gurala svoje miljenike ka najvećoj pobedi na turniru. 

Sa pravim stavom ušli su igrači Aleksandra Đorđevića u meč. Maksimalno ozbiljno i angažovano , kao da je na drugoj strani terena daleko jači protivnik. Što je najvažnije od svega, opuštanja su bila svedena na minimum. Već od prvih taktova susreta bilo je jasno kako će se stvari razvijati - Bogdan Bogdanović i Nikola Jokić su uz pomoć Nikole Kalinića i Stefana Birčevića iz drugog plana razbili spojeve u odbrani Portorika i naterali rivala da u prvih deset minuta ubaci samo sedam poena iz igre, od 11 ukupno! Srbija je u tom periodu već imala 37 poena, šest ubačenih trojki, čak 13 asistencija i 11 uhvaćenih lopti. Posle prvih 20 minuta po 13 poena imali su Kalinić, Jokić (6sk, 4as) i Bogdanović(5as), dok se kod Portorika jedino izdvojio Džej Džej Barea sa devet koševa.

Sve posle toga bila je samo rutinska stvar, da se privede posao kraju i pokrene erupcija pozitivne energije i radosti. 

Srbija je zaista igrala magičnu košarku u Areni, a verujemo da će mnogi koji ovih dana nisu svratili do najveće dvorane na Balkanu imati razloga da budu nezadovoljni. Jer, nisu imali priliku da uživo na delu vide superzvezde u visokom letu - Nikolu Jokića i Bogdana Bogdanovića.

Srbija dugo nije imala kompletnijeg i razvijenijeg igrača od 21-godišnjeg Somborca, a već toliko puta ponovljena priča je da deluje kao da iza sebe ima godine i godine reprezentativnog i klupskog iskustva. Na njegovu magiju, dodavanja iza leđa, iza glave, vrtenja rivala oko ose, taj osećaj za igru, skok... Egzotično, kao i destinacija na koju će se Srbija uputiti uskoro. Za svaku pohvalu. A kombo bek Fenerbahčea je uz Denverovog centra postao udarna igla ovog sastava! Svaka čast Milošu Teodosiću, Stefanu Markoviću, Miroslavu Raduljici i ostalima, međutim, verujemo da su i oni presrećni što su njihovi nešto mlađi saigrači izbili u prvi plan i oduševili prikazanim igrama.

Svaki igrač u srpskom timu zaslužio je zasebnu pohvalu. I zahvalnost, jer su obradovali naciju. Nije da je neko sumnjao u njihov uspeh na ovom turniru, ali Srbija je pokazala da bi na Olimpijskim igrama mogla da bude pravo osveženje i prikaže totalnu košarku! Još kada se Nemanja Bjelica oporavi, sa njim i Milan Mačvan, pa ako se reši i pitanje Bobana Marjanovića...

Sada treba uživati u plodovima velikog rada i pustiti Orlove da se pripreme za najveći izazov u njihovim karijerama. 

Zajedno sanjamo velike snove.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

mali mrav

10.07.2016 13:46

Bravo PLAVI samo tako napred budite slozni a ne ko usrani politicari koji vode drzave oni neznaju sta je sloga i biti tim u dusi.Tako mozeti vi njima pokazati da vide kad vas budu gledani ceo SVET.Toliko sa moje strane pozz.

ODGOVORITE