UEFA: "Čist" profit od Evropskog - 830 miliona!

Neverovatne cifre uspešnog turnira.

Fudbal 11.07.2016 | 08:30
UEFA: "Čist" profit od Evropskog - 830 miliona!
Kakve cifre!

Evropska fudbalska unija (UEFA) od Evropskog prvenstva u Francuskoj očekuje prihod od 1,93 milijarde evra i čist profit od 830 miliona evra!

Najviše novaca u blagajnu UEFA slilo se od TV prava, više od milijardu evra. Sponzorstva i licencirani proizvodi doneli su dodatnih 480 miliona, a prodaja ulaznica i suvenira još 400 miliona evra, prenela je Hina.

Na organizaciju turnira, Uefa je potrošila 650 miliona evra, nagradni fond iznosi 301 milion, a 150 miliona evra je namenjeno klubovima iz kojih dolaze reprezentativci. Kada se odbiju svi troškovi, UEFA će ostati sa oko 830 miliona evra.

To je čak 34 odsto više od zarade sa prošlog Evropskog prvenstva 2012. godine u Poljskoj i Ukrajini, koja je iznosila 593 miliona evra.

"Brojke su pozitivne. Veći su prihodi, ali i ukupna zarada", rekao je vršilac dužnosti generalnog sekretara Evropske fudbalske unije Teodor Teodoridis. 

I pored toga što je deo stručnjaka i dalje protiv šampionata Evrope sa 24 reprezentacije, UEFA će ove brojke sasvim sigurno koristiti kao argument za zadržavanje novog formata takmičenja. "U Evropi više nema malih reprezentacija. Na EURO je stigao svež vazduh fudbalske Evrope", rekao je kandidat za predsednika UEFA Anhel Marija Viljar.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar