Vlast Republike Srpske se boji Mektića

SNSD je angažovao "stručnjaka" Predraga Ćeranića, koji je 1999. umjesto Šešelja uhapsio videokasetu, kaže potpredsjednik SDS-a Borislav Bojić.

Republika Srpska 09.07.2016 | 08:39
Vlast Republike Srpske se boji Mektića
Ovih je dana i premijer Sarajevskog kantona zaključio kako je “Milorad Dodik uspio da se odbrani od egzaktnih pokazatelja ekonomskog kolapsa Republike Srpske, slomivši pritom i slabašnog Ivanića”. Slažete li se s ovom ocjenom?

"Naravno, premijer KS Elmedin Dino Konaković, kao i svaki slobodan i dobronamjeran građanin, ima pravo da javno iznese i obrazloži svoj stav, odnosno vlastito viđenje o svim događajima i ukaže na dobre, ali i upozori na štetne pojave u našem društvu. Ne sporim niti bilo čime dovodim u pitanje ocjene i kritike, koje je na račun pojedinaca unutar vlastitog, ali i drugog etnosa iznio premijer Sarajevskog kantona, ali moram priznati da je pretjerana kvalifikacija o “slabašnom Ivaniću”. Mladen Ivanić je legitiman i dostojan reprezentent svih građana Republike Srpske i sasvim je logično što javno zastupa njihove interese, a ne bilo kojeg pojedinca, pa tako ni Milorada Dodika.

Poželjni stavovi

Jednostavno, Ivanić je kao izabrani visoko pozicionirani funkcioner dužan da poštuje odluke najvišeg zakonodavnog tijela u Republici Srpskoj, pa tako i nedavno donijetu odluku povodom objave rezultata o popisu. Svako drugačije ponašanje bilo bi neustavno djelovanje, odnosno samovolja i zloupotreba srpskog člana Predsjedništva u najvišem kolektivnom tijelu BiH. Ovom primjedbom ne želim da osporavam, a kamoli osuđujem, stavove koje je javno objelodanio premijer KS. Bilo bi veoma poželjno kada bismo ovakve ili slične političke stavove čuli od zvaničnih predstavnika iz jednog, drugog i trećeg naroda u BiH.

Vjerujete li da se u izbornoj godini, kakva jeste 2016, mogu očekivati rješenja za pitanja poput popisa i SSP-a ili niste vječni optimista poput gospodina Dragana Čovića?

"Nažalost, čak ni dvije postdejtonske decenije nisu bile dovoljne da konačno shvatimo da bez zajedničkog dogovora, saradnje i međusobnog uvažavanja narodi iz BiH ne mogu krenuti u svjetliju budućnost. I, umjesto da se o svemu dogovaramo na ravnopravnoj osnovi, mi se stalno ukopavamo u nacionalne rovove i rat nastavljamo političkim sredstvima. Političari se prosto utrkuju sa ekstremnim i prijetećim izjavama, kakve se nisu čule ni u vrijeme rata i time se širi strah i pojačavaju tenzije u narodu. Takva atmosfera straha i nepovjerenja među narodima odgovara samo određenim političkim liderima da pljačkaju vlastiti narod i zgrću kapital.

Podsjetite se samo šta se pred ovogodišnje izbore dešava u mnogim lokalnim zajednicama Republike Srpske. Kao na filmskoj traci stvara se dosad nečuven haos u kojem se smjenjuju jedne i uspostavljaju nove skupštinske većine. Tome je doprinio Zakon o izborima BiH, koji je postao izvor ne samo političke već najtežeg oblika kriminalne korupcije. U prilog tome treba se podsjetiti kako danas funkcioniše skupštinska većina u Srpskoj. Pa, gdje mi to živimo, kupiš dva, tri, pet „papaka“ iz drugih stranaka, da bi se potom javno proglasio pobjednikom izbora.

Već sam upozoravao, a to želim i ovog puta naglasiti da je Zakon o izborima BiH glavni izvor političke korupcije, jer kandidat koji na “otvorenim listama” osvoji mandat na listi jedne političke stranke stekao je pravo da trguje tim mandatom i ko da više - prelazi u njegov tabor. Umjesto da Parlament BiH promijeni ovaj zakon, to očigledno nekome ne odgovara.

Sve države u okruženju ulažu ozbiljne napore da ispune uslove za članstvo u Evropskoj uniji, a samo se kod nas vrše opstrukcije, iako nam se na privilegovan način nudi potpisivanje SSP-a. Eto, i ja sam poput Čovića optimista da će razum prevladati i da će se obaviti i taj svečani čin, kako bismo poput Srbije, Crne Gore, Makedonije i drugih počeli da usklađujemo svoje zakonodavstvo i sve uslove za pridruživanje Evropskoj uniji.

Svaki put kada se pomenu u javnosti uspjesi Mirka Šarovića kao ministra, uslijede oštre reakcije vlasti Republike Srpske. Na meti je Dragan Mektić, koji je predložio državni odbor protiv terorizma. Može li terorizam samo u našoj zemlji biti entitetsko pitanje?

"Šta se drugo može očekivati od onih koji su na vlast došli uz pomoć i podršku kupljenih “papaka”. Gospodin Mirko Šarović je dva puta proglašavan za najboljeg ministra, a zahvaljujući njemu, BiH je sa svojim proizvodima ušla u Evropu. Ministar sa takvim moralnim i stručnim kvalitetima ne odgovara rukovodstvu SNSD-a i to samo zato što je član SDS-a. Zato već godinama huškaju poljoprivrednike i medije protiv Šarovića, kao na nedavnom sastanku u Banjaluci. Možete misliti o kakvom se apsurdu radi: poljoprivredni proizvođači i mljekari iz FBiH, poput Velike Kladuše, a pogotovo sir iz livanjske mljekare je postao delikatesa na evropskim tržištima, a umjesto da Vlada Republike Srpske daje podsticaje i da se primjenjuju evropski standardi, pojedini poljoprivrednici poput poslaničkih “papaka” pokušavaju da krivicu za svoj i neuspjeh Vlade Republike Srpske pripišu ministru Šaroviću.

Još drastičnija situacija je sa ministrom Draganom Mektićem, koji je stalno na udaru nesuvislih kritika i medijskih spinova od aktuelne vlasti SNSD-a. Oni su kao svoj glavni moto usvojili poznatu uzrečicu napad je najbolja odbrana. Jer, napadom na Mektića oni misle da će odbraniti kapital koji su na kriminalan način stekli pljačkajući svoje građane. Pa, u Republici Srpskoj su bankrotirale četiri banke, dok se svuda u okruženju i svijetu širi bankarski sektor. Da u Americi bankrotira jedna, pa još državna banka, bio bi to znak za uzbunu. A za to što je u Republici Srpskoj za veoma kratko vrijeme bankrotiralo ili je dovedeno pred likvidaciju pet banaka, počevši od one litvanske Ukio, pa Balkan Investment banke, Banke Srpske, Bobar i Pavlović banke... niko još nije odgovarao. E, upravo se zbog toga vlast Republike Srpske okomila na ministra, jer kao što sam pomenuo: Napad je najbolja odbrana. Naravno, to je lažna floskula u kojoj ministar Mektić, kao profesionalac, neće pokleknuti. Nedavno su angažovali i tzv. “stručnjaka za bezbjednost” Predraga Ćeranića, koji je svoju struku pokazao 1999. godine kada je u banjalučkoj Televiziji S umjesto hapšenja Vojislava Šešelja, zaplijenio videokasetu na kojoj je snimljen intervju lidera radikala u Beogradu, jer mu je bio zabranjen ulazak u Republiku Srpsku. Dvojica policajaca su ispred Televizije S čekala da završi intervju i da na izlasku iz studija uhapse Šešelja, jer je govorio protiv tadašnjeg predsjednika Vlade Milorada Dodika.

E, takav stručnjak, kojeg je bivša predsjednica Biljana Plavšić promovisala za načelnika SDB-a, 1999. je umjesto Vojislava Šešelja “uhapsio” videokasetu, a sada napada i optužuje Dragana Mektića da navodno prenosi nadležnost sa entiteta, tako što će u BiH biti formiran odbor protiv terorizma.

Ne treba se čuditi Ćeraniću, već onima koji podržavaju takve nesuvisle priče i to u vrijeme kad se čitav svijet udružuje i pravi koalicije u borbi protiv globalnog terorizma. Zaista je suludo dovoditi u pitanje formiranje takvog odbora jer terorizam ne može biti samo entitetsko niti državno pitanje već problem čitavog Balkana, Evrope i svijeta. Da je zaista čovjek od struke, kako se predstavlja u medijima, Predrag Ćeranić bi trebao među prvima pozdraviti i podržati ovu ideju, kako bi se BiH priključila Globalnoj koaliciji za borbu protiv terorizma.

Kupovina tužilaca

Nažalost, pored dvojice pomenutih ministara, predstavnici SNSD-a odapinju otrovne strelice i prema političkim neistomišljenicima poput predsjednika SDS-a Mladena Bosića, ministra Igora Crnatka, Branislava Borenovića, Dragana Čavića...

Očekujete li epilog korupcijskih afera iz Republike Srpske, budući da mandat ističe i nosiocima pravosudnih institucija na nivou BiH, pa su i oni posvećeni kampanji?

"Ovdašnje pravosuđe je posebna priča, kako na nivou entiteta, tako i BiH. Pa i običnim građanima je jasno da kod nas jedino korupcija cvjeta. Korupcionari su toliko ogrezli u kriminal i pljačku da su u stanju da poput „papaka“ u skupštinama kupe tužioce i sudije. Nažalost, ovo je tačna konstatacija, svidjela se ona nekome ili ne. Na nivou BiH na neustavan način uspostavljeni su Sud i Tužilaštvo BiH i to nametnutom odlukom visokog predstavnika. Zaista, nemam ništa protiv da postoje Sud i Tužilaštvo BiH, ali oni ne mogu djelovati kao paraustavne institucije, već se amandmanom na Ustav BiH može donijeti odredba kojom bi se regulisalo pravosuđe. Ne želim da se miješam u pravnu problematiku, ali prema sadašnjim ustavima, pravosuđe je potpuno zaokruženo na nivou entiteta, a na nivou BiH postoji samo Ustavni sud BiH, čija je nadležnost propisana u Ustavu BiH, ali i tamo imamo troje stranih sudija, a u PSBiH nije pokazana volja da se, počevši od Ustavnog suda, uredi kompletna oblast pravosuđa.

Podsjetiću da je još 2009. u godišnjem izvještaju misija OEBS-a u BiH kao glavnu primjedbu preporučila da se u Ustav BiH ugradi ustavna odredba o pravosuđu. I umjesto da stalno uređujemo i unapređujemo pravosudni sistem, mi smo se zadovoljili neustavnim nametanjem Zakona o Sudu i Tužilaštvu BiH, umjesto da ta pravosudna i nezavisna oblast dobije svoje mjesto u Ustavu BiH.

Jesu li članice Saveza za promjene uspjele pomiriti različite stavove po lokalnim sredinama, te čemu se nadate u oktobru ove godine?

"Već sam rekao da na lokalnom nivou vlada pravi haos pošto su na tržištu najtraženiji „papci“, a to je posebno izraženo u posljednje vrijeme u Bijeljini, u namjeri da SNSD sa svojim partnerima prvi put preuzme vlast od SDS-a. U tu najsramniju ujdurmu uključio se poslanik Zlatko Maksimović, koji je kao „papak“ napustio SDS i priključio se rušenju većine koja sada, bez opozicije, svakodnevno donosi odluke, smjenjuje kadrove...

Izvor: Oslobođenje

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

rokaj

09.07.2016 07:27

Sad je SNSD usla u fazu ROKAJ ZABABLJAJ STA FALI NABAVLJAJ.Otisli su u pm.nema im spasa.

ODGOVORITE
Name

borac

09.07.2016 07:48

Grijesis sta fali nabavljaj sam si tako rekao i bice nazalpst opet tako.

Name

Abc

09.07.2016 08:43

Čim Elmedin Konakovic žali za starim " Ivanićem " 100 % sam siguran da je Ivanić na pravom putu. Podrška Mladenu Ivaniću!

Name

PIŠI PROPALO

09.07.2016 08:21

Dok Čović drži tužilaštvo BiH , Baji ne može niko ništa . Kasnije će biti zastarilo i to je to . OPOZICIJA MU NIŠTA NE MOŽE , NESPOSOBNI SU ZA BILO ŠTA , A PRVENSTVENO ONI ČUVAJU SEBE I SVOJE PLATE I FOTELJE .

ODGOVORITE
Name

PREMIJER

09.07.2016 08:41

PREMIJER SE SLUŽI SARAJEVSKO ČARŠIJSKIM FILOZOFSKIM OBRASCIMA I TREBA PRVO DA POČISTI SVOJU KUĆU. DA NE KAŽEM NEŠTO TEŽE. U FEDERACIJI OČITO SVJETAJU RUŽE. PRMIJERU SKONCENTRIŠITE SE VI NA MULTIENITČKO SARAJEVO. PUSTITE EKONOMSKEM PROPASTI. NIKO NIJE PROPAO I NEĆE. ITALIJA JE OD 1946 PROPALA JEDNO 2O PUTA, PA NIKOM NIŠTA. NIJE TO TAKO KAKO VIDITE. A POSEBNO TO SLOMIO IVANIĆA. NIJE MLADENA IVANIĆA NIKO SLOMIO I NEĆE. JEDNOSTAVNO ČOVJEK NIJE MENTALNI SKLOP DA BI ULAZIO O BALKANSKE IDIOTLUKE GDJE SE LOMI, PRELAMA, SLAMA. POLAKO PREMIJERU.

ODGOVORITE
Name

Sarajevo

09.07.2016 10:00

Sarajevo je multietnicko, saberes prijeratnih 10 opstina i ovih sadanjih 15 opstina, sve će ti se samo kazati , približan broj i jednih, drugih, trećih i ostalih, bar je tako pokazao popis iz 2013

Name

istina

09.07.2016 08:46

Bravo za izjavu,tacno i iz aviona vidljivo i za nas obicne a tek za upucene..

ODGOVORITE
Name

ISITINA 2

09.07.2016 09:10

A DA NIJE MALO PROBLEM I U FEDERACIJI PROVODJENJE BOLNIH REFORMI PA UKINITE GOSPODO POTPUNO BESKORISNE KANTONE KOJI TROŠE NEMOLICE. U VAS JE SAMO REPUBLIKA SRPSKA PROBLEM. A TO NIJE EKONOMIKA NEGO MRŽNJA. DAKLE PRODAĆEMO MI DVIJE DOBRE HIDROCENTRALE I ETO BUDŽETA. NISU PARE PROBLEM ISTINE. MA DAJTE.

Name

DoDo the Monkey

09.07.2016 08:54

Ne moze nam niko nista, jaci smo od sudbine, mogu samo da nas mrze, oni sto nas ne vole... P.S. A niko nas ne voli!

ODGOVORITE
Name

Don Kihot

09.07.2016 10:14

Birajmo najpametnije i najsposobnije. Pokušali smo sa najboljima pa to nije dalo nikakve rezultate. Sve smo učinili da buduća pokolenja još dugo pominju ne samo nas, nego i našu familiju. Ne možemo rešiti probleme na isti način na koji smo ih stvorili.

ODGOVORITE
Name

Istina

09.07.2016 16:13

Predraga Ćeranića sam upoznao, na jedan vrlo neobičan način. Došao čovjek zasjeo na moju stolicu na radnom mjestu i čeka me. Fol došao da porazgovaramo jer priprema pisanje neke knjige, a vidno neurotičan u datom momentu. Vrlo nevješt povod za susret, odnosno razgovor. Njegova oblast rada i moja nemaju veze jedna s drugom, a pogotovo za pisanje neke "knjige".Iskulirao ga, Dozvolio da sjedi u stolici domaćina, da izživi svoju drskost, pustio ga i pažljivo promatrao.

ODGOVORITE
Name

mami

09.07.2016 20:24

Ima razloga pa se boji! Neka, neka, neka se boji!

ODGOVORITE
Name

He he

09.07.2016 22:21

Da sam na mjestu ove nezasitne bande, i ja bih ga se bojao.

ODGOVORITE
Name

bluka

10.07.2016 07:21

Eto drhte. Svaki dan neko bude uhapsen, procesuiran i optuzen. Kako da ne. Savez je obecao akciju, cekamo i dalje.

ODGOVORITE