Njemačka poslanica: Reprezentacija je ''nedovoljno nacionalna''!

Nemačka desničarka populistička stranka Alternativa za Nemačku izazvala je novu polemiku oko nemačke fudbalske reprezentacije.

Fudbal 09.07.2016 | 17:00
Njemačka poslanica: Reprezentacija je ''nedovoljno nacionalna''!
Poslanica i jedna od vodećih ličnosti stranke ocenila da je reprezentacija nedovoljno "nacionalna".

U tviter poruci poslatoj nekoliko minuta posle poraza Nemačke od Francuske na Evropskom fudbalskom prvenstvu sinoć, Beatriks fon Storh, pomoćnica portparola stranke, napisala je "možda bi trebalo ponovo da bude nemački NACIONALI TIM koji bi igrao sledeći put?"

AfD, koja poslednjih meseci koristi nesigurnost javnosti usled dolaska rekordnog broja migranata u Nemačku, tokom evropskog prvenstva već je kritikovala igrače stranog porekla u nemačkom nacionalnom timu.

Potpredsednik stranke Aleksandar Guland je prošlog meseca izjavio da mnogi ljudi ne bi voleli da im nemački reprezentativac Džerom Boateng bude sused, iako ga smatraju dobrim fudbalerom. Boateng, čiji je otac poreklom iz Gane, standardan je reprezentativac Nemačke i učestvovao je na Evropskom prvenstvu u Francuskoj.

Guland se postavio pitanje o identitetu članova nacionalnog tima i rekao da već dugo reprezentacija nije nemačka, slično izjavi Fon Storh. ;

Reči Fon Storh su danas naišle na brojne kritike političara i drugih.

"Ko je ta bedna osoba koja ne može da se raduje što smo prvaci sveta", pitao se poslanik opozicionih Zelehih Omid Nuripur, misleći na svetsku titulu osvojenu 2014. u Brazilu.

"Čista glupost", napisao je na tviteru Ralf Štegner, potpredsednik Socijaldemokratske partije koja deli vlast s konzervativcima Angele Merkel.

A kritikovao je i potpredsenik Merkelkinih demohrišćana Armin Lašet koji je rekao da je ona jedno "jadno gudndjalo". Predstavnica AfD-a jutros je povukla sprni tvit i rekla da je bila zabuna. "I dalje ga zovem nacionalni tim, jer to i jeste sa svim svojim igračima", napisala je ona na Fejsbuku i kritikovala "politički korektne" medije koji su stvorili polemiku oko njene prve poruke.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar