"Francuska da igra u Afričkom kupu!"

Organizacija koja sebe naziva "Danski nacionalisti" objavila rasističku poruku na svojoj Facebook stranici, kojom je, pre svega, uvredila domaćina Evropskog šampionata.

Fudbal 09.07.2016 | 13:00
"Francuska da igra u Afričkom kupu!"
Danska važi za jednu od najmanje tolerantnijih zemalja što se tiče priliva izbeglica, pogotovo iz Afrike (ovo je najblaže rečeno), ali ono što je uradila neonacistička "Stranka Danaca" stvarno je odvratno.

Nakon što je Francuska eliminisala Island sa Evropskog prvenstva, ova neonacistička stranka objavila je na svojoj Facebook stranici rasističku poruku.

Reč je o fotografiji koja sa jedne strane prikazuje francuske tamnopute igrače (Pogbu, Sisoka, Sanju i Evru), a sa druge - bele Islanđane, odnosno kako tvrdi "Stranka Danaca" - prave Evropljane.

Francuska je stavljena pod navodnike, a ispod slike piše Afrika. Sve je to začinjeno odvratnom porukom: "Podelite ovu fotografiju ako mislite da bi Francuska trebalo da igra u Afričkom kupu".

Uz priloženu fotografiju stoji i poziv: "Ako ne želite da se Evropa pretvori u afričko dvorište, upišite svoj mejl i pomozite nam da uđemo u danski parlament".

Inače, predsednik ove stranke Danijel Karlsen ne sme da uđe u Rusiju, jer mu je Vladimir Putin zabranio ulazak zbog kontroverznih političkih stavova.

Selektor Islanđana, Šveđanin Lars Lagerbek zgrozio se kada je saznao za ovu poruku danskih neonacista.

"To je užasno", rekao je on.

Reagovao je i Islandski fudbalski savez, koji je ovu poruku okarakterisao kao "odvratnu i jadnu". 

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar