Sjećanje na smrt đenerala Draže

Služenjem parstosa u svim hramovima, promocijom knjige o episkopu Valerijanu, prvom episkopu šumadijskom, i svečanom akademijom u Eparhiji šabačkoj Srpske pravoslavne crkve, 17. jula biće obeleženo 70 godina od streljanja đenerala Dragoljuba - Draže Mihailovića, vođe Ravnogorskog pokreta, koga je prošle godine rehabilitovao Viši sud u Beogradu, rekao nam je protođakon dr Ljubomir Ranković iz te eparhije Srpske pravoslavne crkve.

Srbija 08.07.2016 | 13:00
Sjećanje na smrt đenerala Draže
To je, kako kaže Ranković, "dan na večno sećanje i podsećanje našeg roda, dan nepravde, zločina, nečovečnosti i zla kada je, samo iz ideoloških razloga, ubijen čovek koji je bio na čelu pokreta koji je prvi pružio snažan otpor fašizmu u Drugom svetskom ratu, prijatelj nekadašnjeg predsednika i generala de Gola, koga su Amerikanci odlikovali za zasluge u ratu, a u svojoj otadžbini je pogubljen tako da mu se do današnjih dana za grob ne zna".

"U zemljama koje su činile otpor fašizmu slovio je i slovi kao prvi gerilac Evrope, a sopstvenoj zemlji, ne samo što je brutalno umoren i što mu se za zemne ostatke ne zna, bio žigosan, ozloglašen propagandom ideološkog jednoumlja, koje je donelo velike patnje, stradanja i muke svakom onom ko se istinski osećao kao Srbin i pravoslavac", kaže Ranković.

"Naša eparhija je slavnom čiči podigla Memorijalni kompleks na Ravnoj gori u čijem je središtu prelepa crkva. Nismo čekali rehabilitaciju, jer smo znali da ono što o njemu kleveće ideološko bezumlje nema veze sa istinom. Eto, i država je putem suda potvrdila da smo bili u pravu svih ovih godina kada smo slavili tog sjajnog vojskovođu, rodoljuba, Srbina dostojnog najvećeg poštovanja.

Dr Ranković kaže da su u Eparhiji Srpske pravoslavne crkve "ponosni na ljude iz raznih krajeva Republike Srpske koji su mu dali nazive trgova i ulica, kao što je slučaj, pored ostalog, u susednim gradovima Ugljeviku i Bijeljini".

"!Nisu ti ljudi imali problema ni kod visokih međunarodnih predstavnika, jer i oni dobro znaju istorije Drugog svetskog vrata i svojih zemalja, gde je đeneral bio i ostao poštovan", kaže dr Ranković.

"Istorijski fakat je bio, odavno, da mu ni Brozovo tužilaštvo ni Brozov sud nisu sudili za ratne zločine, već za nekakvu izdaju njihove ideologije, koja je njemu bila strana, jer je bio stameni Srbin i pravoslavac, kako bi naš narod rekao od a do š."

BN televizija(V.M.)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Glamocak

08.07.2016 11:10

Doce brzo vrjeme da vratimo krvnicima (mislim samo na srpske p****) i njihove potomke. Oni su pobili naše djedove i oceve koji su branili otadzbinu . Nisu nas pobili u toj mjeri hrvati i muslimani koliko Drazine sudije. Neka vjecno živi Cica.

ODGOVORITE
Name

Cica

08.07.2016 21:09

Nema te vi pojma samo lupate gluposti.Okrente se buducnosti i pravite buducnost svojoj djeci i ucite djecu da je samo jedan narod imao logor za djecu a svi znamo koji.I ko je genocidan narod....

Name

sepo sepic

08.07.2016 11:17

Ko me je mrtvi sepo sudio,kukala mu majka.Nemas vjere,nemas straha, sudio najboljim Srbima,a na kraju presudio njemu Bog pa se ziv raspado, od Slovenije do Srbije.

ODGOVORITE
Name

Gogic g

08.07.2016 12:32

On je krvolok ko i ostali u to vrijeme Po ovome bi trebale sve nacije Slaviti svoje Vodje iz tog vremena....

Name

Crni

08.07.2016 13:31

Što se niste sjećali na njega prije rata zato nam i jest ovako kako već jes kome je dobar nek ga sebi kući nosi

ODGOVORITE
Name

Rus

08.07.2016 13:47

Ovamo za Ruse, a Drazo ih pobio na hiljade. Daj se odlucite, Rusi ili Cetnici!?

ODGOVORITE
Name

Ej Brko

08.07.2016 17:10

Popisam te

ODGOVORITE
Name

Mars

08.07.2016 21:43

Memas druka plsas u gace:;: