EURO: Grizman srušio šampiona svijeta, Francuska u finalu!

Fudbaleri Francuske plasirali su se u finale Evropskog prvenstva pobedom nad svetskim šampionom Nemačkom sa 2:0.

Fudbal 07.07.2016 | 23:15
EURO: Grizman srušio šampiona svijeta, Francuska u finalu!
Francuzi na ’Velodromu’ nisu bili bolji rival od Nemačke, ali su iskoristili svoje šanse i u borbi za titulu igraće sa Portugalom.

Portugal je u sredu eliminisao Vels identičnim rezultatom, a novog šampiona Evrope dobićemo u nedelju od 21 sat na stadionu ’Francuska’.

’Galski petlovima’ će ovo biti treće finale na kontinentalnim šampionatima, prethodna dva su dobili, dok će Portugalci imati drugu šansu, posle one 2004. godine.

Francuzi su bolje otvorili utakmicu, imali veliku šansu već u 7. minutu preko Antoana Grizmana, ali je Nojer odlično reagovao. Pet minuta kasnije revanširao se Ugo Loris posle šuta Emrea Džana i tada je počela velika inicijativa Nemačke.

Sabili su rivala na njegovu polovinu i krenuli sa prilikama – čuvar mreže Totenhema odbranio je odličan udarac Švajnštajgera, Draksler je omogućio šansu Mileru, a neprecizan je bio i Ezil u završnici.

Sam finiš prvog poluvremena doneo je veliku priliku Olivijea Žirua, kojeg je u poslednjem trenutku stigao Hevedes, da bi niz nesmotrenih poteza Nemaca doveo do prvog gola.

Prvo je Hektor bez prevelike potrebe izbacio loptu u korner, potom je Bastijan Švajnštajger visoko podigao ruku i izblokirao Patrisa Evru u skoku, a sudija Nikola Ricoli pokazao na belu tačku. Siguran izvođač bio je Antoan Grizman za 1:0 na poluvremenu.

Nastavak igre doneo je sličnu sliku na terenu – Nemci su imali inicijativu, pokušavali da izjednače, ali ovoga puta nije bilo šuta u okvir gola. Novi peh zadesio ih je posle sat vremena kada se povredio Džerom Boateng, da bi ih Grizman ugasio u 72. minutu.

Francuzi su izvršili snažan pritisak u kaznenom prostoru protivnika, preuzeli loptu, koja je završila kod Pogbe na levoj strani. Jedan od najtraženijih fudbalera na svetu čekao je da ga rezervista Mustafi napadne, a onda ga je iz mesta predriblao i centrirao levom nogom.

Manuel Nojer loše je procenio let, skinuo sa glave loptu Žiruu i Hevedesu koji su bili u duelu, ali je ona pala pred noge Grizmanu koji kroz šumu nogu smešta loptu u mrežu.

Od tog trenutka ritam meča je opao, pa su i uprkos nekim dobrim prilikama mreže mirovale do kraja meča, za veliko slavlje domaćih navijača.

EURO 2016, polufinale:
Francuska – Nemačka 2:0
(Grizman 45+2p, 72)

Francuska: Loris – Sanja, Košelni, Umtiti, Evra – Pogba, Matuidi – Sisoko, Grizman (Kabaj 90+2), Paje (Kante 71) – Žiru (Žinjak 78)

Nemačka: Nojer – Kimih, Boateng (Mustafi 61), Hevedes, Hektor – Švajnštajger (Sane 79), Kros – Ezil, Džan (Gece 67), Draksler – Miler

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar