U Folksvagenov skandal upetljana i njemačka vlada

Njemački parlament bi trebalo danas da otvori istragu povodom navodne uloge njemačke vlade u Folksvagenovom skandalu sa manipulacijama vrijednostima izduvnih gasova.

Svijet 07.07.2016 | 17:53
U Folksvagenov skandal upetljana i njemačka vlada
Specijalna komisija, formirana u donjem domu njemačkog parlamenta na zahtjev opozicionih stranaka Zeleni i Partije Ljevice, trebalo bi da popodne održi prvi sastanak na tu temu.

Član Zelenih Oliver Krišer je optužio vladu za organizovani propust koji je omogućio cjelokupnoj industriji da učestvuje u prevari.

"Želimo da znamo zašto je vlada toliko dugo ignorisala to pitanje, iako je postojalo mnoštvo pokazatelja da automobili premašuju ograničenja o emisiji štetnih gasova", izjavio je Krišer.

Njemačka vlada ima tradicionalno veoma bliske odnose sa automobilskom industrijom, koja je jedan od najvećih poslodavaca u zemlji i jedan od ključnih izvoznih sektora.

S obzirom na te veze, kritičari smatraju da je vlada možda odigrala izvjesnu ulogu u skandalu i da je omogućila automobilskim kompanijama da zaobiju propise o zagađenju i "iskrive" podatke o emisiji štetnih gasova u njihovim automobilima.

VW, koji posjeduje 12 brendova, od "audija" do "poršea", "lamborginija", "škode" i SEAT-a, upao je u septembru prošle godine u najveću krizu do sada, kada je u javnost isplivalo da je u 11 miliona vozila širom svijeta ugradio softver za manipulacije vrijednostima izduvnih gasova.

Izvor: Agencije

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Wahrheit

07.07.2016 16:46

To je Demokratija!!!Laze jedan lazu svi!!!Cuvaju jedni drugima ledja, para buši dje,Burgija nemoze!!!

ODGOVORITE
Name

VW

07.07.2016 18:41

Svjesak prevara! U toj Igri ( Manipulaciji ) samo USA moze da dobije ostetu. I to je po VW - Nemcima pravedno. Bravo VW. Sto niko iz EU ili od drguh Drzava nedobije Evrice. Nijemci srede sve u Briselu.Kraj.( Demokratski ).

ODGOVORITE