Ko je protiv zakona o visokom obrazovanju?

Unija studenata Republike Srpske pozvala je danas Narodnu skupštinu i Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske da Nacrt zakona o visokom obrazovanju povuku iz procedure i da početkom naredne akademske godine krenu sa izradom novog zakonskog rješenja u kojem će primarnu ulogu dati akademskoj zajednici i studentima.

Republika Srpska 07.07.2016 | 11:44
Ko je protiv zakona o visokom obrazovanju?
Iz Unije napominju da su aktivno učestvovali u izradi aktuelnog zakona, ali da njihovi prijedlozi i sugestije ni nakon javne rasprave nisu prihvaćeni, te da su u konsultacijama sa studentskim organizacijama i predstavnicima akademske zajednice stekli utisak da postoji opšte negodovanje prema predloženom tekstu zakona.

“Smatramo da bi usvajanje pomenutog zakona u tekstu kakav je predložen, protivno volji i mišljenju onih na koje se on odnosi i uz razne spekulacije koje postoje u vezi sa razlozima koji stoje iza žurbe za usvajanjem zakona, bilo veoma štetno za visoko obrazovanje u Republici Srpskoj, a time i destrukivno po cijelu društvenu zajednicu, čiji je osnov razvoja upravo visoko obrazovanje”, saopšteno je iz Unije studenata Republike Srpske.

Iz Unije podsjećaju i da već nekoliko godina insistiraju na rješavanju problema studentskog smještaja u Republici Srpskoj i završetku lanca studentskih domova, ali da ni izgradnjom novih domova problemi smještaja studenata nisu riješeni.

“Početkom ove godine dobili smo obećanja da će studenti biti useljeni u domove na Palama i u četvrtom paviljonu u Banjaluci, te da će tokom ljeta otpočeti rekonstrukcija prvog i drugog paviljona u Banjaluci. Kako sada stvari stoje, rekonstrukcija još dugo neće započeti, a kada će studenti useliti u novoizgrađene objekte pitanje je na koje niko od nadležnih institucija nema odgovor”, navode iz Unije studenata.

Iz ove krovne studentske organizacije apeluju na sve građane i nosioce vlasti da ih podrže u istrajnim naporima za unapređenje visokog obrazovanja u Republici Srpskoj.

(Srna)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Kowalski

07.07.2016 10:37

Kakve veze zakon ima sa studentskim domovima?

ODGOVORITE
Name

Mihailo Mikic

07.07.2016 15:44

Svako gleda svoj interes pa tako isto i studenti RS. Skolski sistem u bivsoj Jugoslaviji je upropascen najprije Suvarovom Reformom skolstva, kojeg su SRBi najduze zadrzali, a prihvatanjem Sporazuma iz Bolonje postali smo ponovo bijeli misevi u labaratoriji Novog svjetskog poretka. ZATO skolstvo treba vratiti na klasicni i isprobani i sa generacijama dokazani pozitivni i klasnicni nacin obrazovanja!