Ко је против закона о високом образовању?

Унија студената Републике Српске позвала је данас Народну скупштину и Министарство просвјете и културе Српске да Нацрт закона о високом образовању повуку из процедуре и да почетком наредне академске године крену са израдом новог законског рјешења у којем ће примарну улогу дати академској заједници и студентима.

Република Српска 07.07.2016 | 11:44
Ко је против закона о високом образовању?
Из Уније напомињу да су активно учествовали у изради актуелног закона, али да њихови приједлози и сугестије ни након јавне расправе нису прихваћени, те да су у консултацијама са студентским организацијама и представницима академске заједнице стекли утисак да постоји опште негодовање према предложеном тексту закона.

“Сматрамо да би усвајање поменутог закона у тексту какав је предложен, противно вољи и мишљењу оних на које се он односи и уз разне спекулације које постоје у вези са разлозима који стоје иза журбе за усвајањем закона, било веома штетно за високо образовање у Републици Српској, а тиме и деструкивно по цијелу друштвену заједницу, чији је основ развоја управо високо образовање”, саопштено је из Уније студената Републике Српске.

Из Уније подсјећају и да већ неколико година инсистирају на рјешавању проблема студентског смјештаја у Републици Српској и завршетку ланца студентских домова, али да ни изградњом нових домова проблеми смјештаја студената нису ријешени.

“Почетком ове године добили смо обећања да ће студенти бити усељени у домове на Палама и у четвртом павиљону у Бањалуци, те да ће током љета отпочети реконструкција првог и другог павиљона у Бањалуци. Како сада ствари стоје, реконструкција још дуго неће започети, а када ће студенти уселити у новоизграђене објекте питање је на које нико од надлежних институција нема одговор”, наводе из Уније студената.

Из ове кровне студентске организације апелују на све грађане и носиоце власти да их подрже у истрајним напорима за унапређење високог образовања у Републици Српској.

(Срна)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Коwалски

07.07.2016 10:37

Какве везе закон има са студентским домовима?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микиц

07.07.2016 15:44

Свако гледа свој интерес па тако исто и студенти РС. Сколски систем у бивсој Југославији је упропасцен најприје Суваровом Реформом сколства, којег су СРБи најдузе задрзали, а прихватањем Споразума из Болоње постали смо поново бијели мисеви у лабараторији Новог свјетског поретка. ЗАТО сколство треба вратити на класицни и испробани и са генерацијама доказани позитивни и класницни нацин образовања!