Francuzi: Dođite, svima dajemo najbolje

Francuska vlada je obećala da će njen poreski režim za radnike iz inostranstva biti najpovoljniji u Evropi.

Svijet 06.07.2016 | 19:20
Francuzi: Dođite, svima dajemo najbolje
Francuska nastoji da "namami" banke da napuste London posle odluke Velike Britanije da izađe iz Evropske unije.

"Želimo da izgradimo finansijsku prestonicu budućnosti. Jednom rečju, sada je trenutak da dođu u Francusku", izjavio je francuski premijer Manuel Vals na godišnjoj konferenciji Europlejsa (Europlace), francuske lobističke grupe za finansijski sektor, prenosi agencija Rojters.

"Danas dajemo rešenja kompanijama koje postavljaju pitanja i očekujemo odgovore kako bismo se pripremili za budućnost", kazao je Vals, što je naišlo na velikodušni aplauz publike koju čine bankari.

Već povoljan poreski režim Francuske za strane radnike i francuske državljane koji se vraćaju iz inostranstva će, kako je rekao, u budućnosti važiti za prvih osam godina njihovog boravka u Francuskoj, umesto aktuelnih pet.

Vlada u Parizu će, kako je dodao, takođe ustanoviti jedan administrativni centar za strane kompanije koje žele da uđu na tržište Francuske.

Predsednica pariskog regiona Valeri Pekres je izjavila da Pariz nije u ratu sa Londonom, već da postoji konkurencija.

"Mi želimo da Pariz bude finansijski centar Evrope", rekla je Pekres.

Francuski finansijski sektor se u više navrata žalio na oprečan stav vlade prema finansijskoj industriji, koja je suočena sa visokim porezima, ali i ponekim neprijateljskim izjavama političara.

Zvanični Pariz je, međutim, video priliku u proslomesečnom ishodu britanskog referenduma, nakon čega je dovedena u pitanje pozicija Londona kao centra evropskog bankarskog poslovanja.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar