Pistorijusu šest godina zatvora za ubistvo

Južnoafrički paraolimpijac Oskar Pistorijus osuđen je na šestogodišnju kaznu zatvora za ubistvo devojke Rive Stenkamp.

Svijet 06.07.2016 | 18:30
Pistorijusu šest godina zatvora za ubistvo
Pistorijus je tako dobio manju kaznu od predviđene minimalne kazne u Južnoj Africi od 15 godina za ubistvo.

Pistorijusov advokat rekao je da se paraolimpijac neće žaliti na kaznu.

"Poštujemo odluku sudije i nećemo se žaliti. Oskar će služiti kaznu...", rekao je advokat novinarima po izlasku iz suda u Pretoriji.

Roditelji Rive Stenkamp nisu želeli da komentarišu današnju odluku suda o šestogodišnjoj kazni za ubistvo njihove ćerke. Upitan kako se oseća, Rivin otac Beri Stenkamp je rekao: "Ne bih želeo da kažem".

Rivinoj majci Džun upućeno je isto pitanje, ali ona je bila uznemirena i otišla je.

"Nadam se da se više nikada neću vratiti ovde", rekao je Beri Stenkamp.

Osuđeni Pistorijus se posle izricanja presude pozdravio sa porodicom i odveden je u zatvor. Njegov brat Karl Pistorijus naveo je da je "pravda zadovoljena" i da istina uvek prevlada.

Pistorijus je 14. februara 2013. godine u svojoj kući ubio svoju devojku Rivu Stenkamp vatrenim oružjem kroz zatvorena vrata kupatila, pošto je, kako je rekao, mislio da je provalnik.

On je prvo osuđen za ubistvo iz nehata i dobio je petogodišnju zatvorsku kaznu, ali je Apelacioni sud Južne Afrike preinačio tu presudu i osudio ga za ubistvo.

Ustavni sud odbacio je žalbu paraolimpijca na presudu za ubistvo. Šestostruki osvajač zlatne medalje na Paraolimpijskim igrama pušten je krajem oktobra u kućni pritvor, posle godinu dana u zatvoru.

Izvor: N1

Komentari / 0

Ostavite komentar