Pistorijus osuđen na šest godina zatvora!

Paraolimpijac iz Južne Afrike osuđen na šest godina zatvora zbog ubistva devojke Rive Stinkamp.

Ostali sportovi 06.07.2016 | 17:45
Pistorijus osuđen na šest godina zatvora!
Oskar Pistorijus osuđen je danas na šest godina zatvora zbog ubistva devojke Rive Stinkamp u februaru 2013. godine.

Paraolimpijac iz Južne Afrike usmrtio je svoju devojku na Dan zaljubljenih 2013, nakon samo tri meseca veze. Atletičar je usred noći ispalio više metaka u Rivu, koja se krila u kupatilu.

Pistorijus se branio izjavom da je mislio da je Riva i dalje u spavaćoj sobi, a da se u kupatilu krije provalnik.

Sudija Tokozile Masipa rekla je nakon donošenja presude da postoje suštinski razlozi zbog kojih se odustalo od maksimalne kazne od 15 godina, navodeći da je jedan od faktora pogrešna procena Pistorijusa i da nije imao nameru da ubije svoju devojku.

Masipa je ubrzo posle donošenja presude napustila sudnicu, ali je rekla da će ponovo biti dostupna prilikom podnošenja žalbe, što bi, ako je uopšte bude, trebalo da se dogodi u toku dana. Ranije je najavljeno da se žalba neće podnositi, ali je moguće da ona usledi kao rekacija na blagu kaznu.

Pre nego što mu je dozvoljeno da se brani sa slobode, Pistorijus je odležao deset meseci zatvora.

On je prvo osuđen bio za ubistvo iz nehata i dobio je petogodišnju zatvorsku kaznu, ali je Apelacioni sud Južne Afrike preinačio tu presudu i osudio ga za ubistvo.

Ustavni sud odbacio je žalbu paraolimpijca na presudu za ubistvo.

Šestostruki osvajač zlatne medalje na Paraolimpijskim igrama pušten je krajem oktobra u kućni pritvor, posle godinu dana u zatvoru.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar