Najvažnija borba za Banjaluku i Bijeljinu

Političke partije u Srpskoj dostavile su Centralnoj izbornoj komisiji BiH imena svih kandidata za načelnike i gradonačelnike u RS, a najžešća borba, kada je reč o kandidatima dva bloka, vladajuće koalicije i Saveza za promene, vodiće se u Banjaluci, Bijeljini, Doboju, Zvorniku, Šamcu i Trebinju!

Republika Srpska 06.07.2016 | 14:59
Najvažnija borba za Banjaluku i Bijeljinu
Kandidat SNSD za gradonačelnika Banjaluke je Igor Radojičić. Protivkandidat kojeg podržava SzP je predsednik NDP Dragan Čavić.

U SNSD kažu da su uvereni u Radojičićevu pobedu, dok u SzP tvrde da je iskustvo na strani Čavića i da će borba biti veoma neizvesna.

- SNSD će pobediti u Banjaluci, u to smo uvereni - rekao je Radojičić. Čavić je odgovorio da nije kandidat jedne partije već svih članica SzP.

- Kandidat sam građana Banjaluke koji žele promene i našom pobedom doći će do promena nabolje - poručio je Čavić.

Na crtu aktuelnom načelniku Doboja Obrenu Petroviću (SDS) izlazi Milorad Živković (SNSD).

- Posle poplava iz 2014. uradili smo dosta posla. Nadam se da ćemo u oktobru formirati još jači tim - kaže Petrović.

Kandidat SNSD za gradonačelnika Zvornika je prvi čovek grada Zoran Stevanović: "Pred nama je još dosta izazova, u sledećem mandatu dugujemo ovom gradu rešavanje parking-mesta, jeftinije grejanje..."

Njegov protivkandidat je Dragan Kojić iz SDS, koji tvrdi da su Zvorniku potrebne promene: "Mogu dati veliki doprinos razvoju grada i boljem funkcionisanju lokalne uprave".

Funkcioner SDS i aktuelni gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić kandidat je SzP za prvog čoveke ovog grada. On je istakao da je Bijeljina među tri grada u BiH koji najbrže napreduje, a kao prioritete je naveo zaštitu od poplava, zapošljavanje, uređenje infrastrukture, gradnju škola...

Lekar Zlatko Maksimović odlučio je da napusti SDS i da izađe na crtu Mićiću. On ima podršku stranaka vladajuće koalicije u RS.

- Želim da stvorimo snažno i ekonomski jako društvo u Bijeljini. Mogu da obećam da ću, ako mi građani ukažu poverenje, raditi naporno, pošteno i domaćinski - istakao je Maksimović.

I u svih šest opština Istočnog Sarajeva, za načelničke pozicije glavnu utakmicu vodiće kandidati SNSD i SDS.

SDS uz podršku koalicinih partnera imaće kandidate u svih šest opština. U Palama, Sokocu, Istočnom Starom gradu i Trnovu, to su aktuelni načelnici Miodrag Kovačević, Milovan Bjelica, Bojo Gašanović i Nenad Mišović.

U Istočnom Novom Sarajevu kandidat je Slavko Tošović, a u Istočnoj Ilidži poslanik SDS u NSRS Marinko Božović.

Kandidat SNSD i koalcionih partnera za načelika opštine Pale je Boško Jugović. U Istočnom Starom gradu Mladen Maletić, Sokocu Bojan Koprivica, Trnovu Goran Vujičić. U Istočnoj Ilidži, kandidat je predsednik OO DNS dr Slobodan Nogo, a u Istočnom Novom Sarajevu, aktuelni načelnik Ljubiša Ćosić.


BITKA ZA HERCEGOVINU

Kandidati za načelnika opštine Bileća su aktuelni načelnik iz SNSD Miljan Aleksić i Milorad Vojinović iz SDS. Gačani će načelnika birati između aktuelnog načelnika Milana Radmilovića koji je kandidat SzP i Maksima Skoka koji je kandidat SP uz podršku SNSD. U Nevesinju će borbu voditi Milenko Avdalović (SNSD) i aktuelni načelnik Momčilo Šiljegović kojeg je predložio SzP. Najmanja opština u Hercegovini, Istočni Mostar načelnika će birati između Boža Sjerana iz SDS i Gordana Račića iz SNSD.

Izvor: Večernje novosti