Najbogatija italijanska regija poziva Vladu da ukine sankcije Rusiji

Savjet italijanske regije Lombardija odobrio je rezoluciju koju je podnijela partija Liga Sjevera, u kojoj poziva Vladu Italije da osudi politiku Evropske unije po pitanju Krima i zahtjeva povlačenje sankcija protiv Rusije.

Svijet 06.07.2016 | 07:53
Najbogatija italijanska regija poziva Vladu da ukine sankcije Rusiji
Lombardija je nakon Veneta i Ligurije treći italijanski region čiji je lokalni parlament podigao pitanje o potrebi priznavanja prava Krima na samoopredeljenje i pozvao na ukidanje sankcija Rusiji.

Prema tekstu usvojenog dokumenta, predsjednik regionalnog savjeta i predsjednik regiona ovlašćeni su da vode aktivan rad sa vladom i parlamentom Italije, sa institucijama Evropske unije za redefinisanje odnosa EU i Rusije, kao i da promovišu stvaranje odbora za prikupljanje potpisa za ukidanje antiruskih sankcija.

Regionalni odbornici, takođe, su pozvali vladu Italije da "osudi međunarodnu politiku Evropske unije prema Krimu“ i zatražili da se prizna volja koju je na referendumu izrazio krimski parlament i narod Krima.

Za rezoluciju su glasala 43 od 87 odbornika, 15 je bilo protiv, a dvoje uzdržanih.

Prema riječima deputata nacionalnog parlamenta, sekretara odjeljenja Lige Sjevera u Lombardiji, Paola Grimoldija, sankcije Rusiji su "apsurdne“, jer je rusko tržište veoma važno za italijansku privredu.

"Ove apsurdne ekonomske sankcije EU i embargo na prehrambene proizvode koji je nakon toga uvela Moskva koštali su naš izvoz više od 3,5 milijardi evra“, izjavio je Grimoldi.

Izvor: Agencije

Komentari / 0

Ostavite komentar