Vladika Amfilohije zavještava organe!

Vladika Amfilohije (78) planira da zavješta organe! A u šali navodi da je odlučio da donira svoje, kako sam kaže, ostarjele organe da bi i od njega bilo neke koristi!

Region 05.07.2016 | 19:47
Vladika Amfilohije zavještava organe!
Naime, Mitropolit crnogorsko-primorski rekao je da je Zakon o uzimanju i presađivanju organa najbolji do sada usvojen zakon u Skupštini Crne Gore i poručio da "će zavještati svoje organe i time produžiti život svijetu".

"Odmah ću da vam kažem da Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije zavještava svoje organe. Ako nekom budu potrebni njegovi ostarjeli organi, može mirne duše da i moj neki organ uzme, da i od Mitropolita crnogorsko-primorskog ima neke vajde", rekao je on. Iako u osmoj deceniji života, on se diči nevjerovatnom energijom, pa tako jaše konja, igra fubal itd.

Amfilohije je ocijenio da doniranje organa "znači nastavak života".

"Čuo sam za zakon koji je usvojen u Skupštini Crne Gore, kako ja volim da kažem, o darivanju organa, i o zavještanju onih koji su spremni da se usaglase sa tim zakonom, da dozvole da nakon njihovog upokojenja na propisan način daruju svoje organe za zdravlje i za život drugih. Ima i drugih dobrih zakona koje donosi naša Skupština, ali moram da kažem da je to jedan od najboljih", naveo je on.

Amfilohije je poručio da je taj zakon u duhu izvornih jevanđeljskih pravila, mišljenja i življenja.

"Jevanđelje se ne zasniva samo na onome koji je darovao neki svoj organ ili riječ nego i na onome koji je bez ostatka darovao sebe za život svijeta", kaže mitropolit.

Amfilohije će na taj način postati drugi vladika koji je zavještao organe. Prije njega je to učinio Vladika šabački Lavrentije, koji je donatorsku karticu potpisao 2011.

"Nemam ni novca, nemam ništa da ostavim bližnjima, ali draga srca poklanjam organe bližnjem koji je u nevolji, da nešto pred Bogom zaslužim", rekao je on.

Izvor: Agencije

Komentari / 0

Ostavite komentar