Švajcarska banka kupuje strane valute

Centralna banka Švajcarske (SNB) pokrenula je najveći talas kupovine stranih valuta od januara 2015. godine.

Svijet 04.07.2016 | 20:26
Švajcarska banka kupuje strane valute
Švajcarska se odlučila na ovakav potez nakon što su se Britanci na referendumu 23. juna odlučili za izlazak iz Evropske unije, pokazali su objavljeni podaci SNB-a.

Komercijalni i ostali depoziti kod SNB-a porasli su na ukupno 507,514 milijardi franaka (520,69 milijardi dolara), u odnosu na 501,231 milijardi franaka koliko su iznosili prošle nedelje, što sugeriše da je centralna banka na tržištu kupovala devize i potom ih položila na račune deponenata, ocenjuje agencija Rojters.

SNB koristi negativne kamatne stope i paralelno kupuje strane valute u neobjavljenim iznosima kako bi oslabila franak i zaštitila izvoz u evrozonu, koja je najveći švajcarski trgovinski partner.

"Bregzit je pokrenuo veliku potražnju za imovinom koja se smatra sigurnom, poput franka, pa SNB mora nastaviti sa operacijama", kazala je valutna analitičarka u kompaniji J. Safra Sarasin Ursina Kubli.

Švajcarska centralna banka povukla je neuobičajen potez, potvrdivši 24. juna, tek nekoliko sati po objavljivanju rezultata britanskog referenduma, da je intervenisala na tržištima kako bi zauzdala jačanje franka, podseća britanska agencija.

Analitičari kažu da je SNB neuobičajenom potvrdom intervencije želela maksimizirati njen efekat.

U SNB-u su odbili da komentarišu buduću strategiju obuzdavanja jačanja franka, u uslovima kada snažan franak zadaje velike glavobolje švajcarskim proizvođačima jer im smanjuje dobit u poslovanju.

"Kada bi se franak vratio na 1,10 franaka za evro, bilo bi to veliko olakšanje", kazao je Hans Hes, predsednik udruženja proizvođača Swišmem.

Kurs franka se danas kretao oko 1,08 franaka za evro, pokazuju podaci sa deviznih tržišta.

Komentari / 0

Ostavite komentar