SDA i SBB predali kandidatske liste

Predsjednici Stranke demokratske akcije (SDA) i Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Bakir Izetbegović i Fahrudin Radončić predali su danas Centralnoj izbornoj komisiji BiH kandidatske liste za predstojeće lokalne izbore u BiH.

Bosna i Hercegovina 04.07.2016 | 17:40
SDA i SBB predali kandidatske liste
Izetbegović je tom prilikom izjavio novinarima da SBB i SDA izlaze zajednički u koaliciji na ove izbore kada su načelnici u pitanju.

"To je 59 kandidata zajedničkih širom Federacije BiH, takođe i u Republici Srpskoj gdje smo najzainteresovaniji za poziciju načelnika u Srebrenici. Na nekim pozicijama nismo skupa, poput Stoca, barem nominalno nismo zajedno, ali ćemo zajednički podržavati Salmira Kaplana", kazao je Izetbegović.

Dodao je da SDA izlazi s 2.233 kandidata za opštinska vijeća, od toga gotovo 500 u Republici Srpskoj.

Po njegovim riječima, u Republici Srpksoj imaju šest kandidata za načelnike, tako da su "što u koaliciji, što sami najprisutnija stranka u BiH".

Što se tiče Srebrenice, Izetbegović je naveo da će Ćamilu Durakoviću dati svu podršku svake vrste da uspije zadržati poziciju načelnika.

"Za to smo posebno zainteresovani", istakao je Izetbegović.  

Predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Fahrudin Radončić kazao je novinarima da je ovo logičan slijed, da se jedna koalicija na državnom, federalnom, kantonalnom nivou zaokruži na lokalnom.

"Mi smo danas predali koalicijsku listu za načelnike, a svaki politički subjekt je dao odvojene liste za vijećnike. Mislim da s razlogom optimistično ulazimo u kampanju i mislim da je ovo, bez lažne skromnosti ili prejudiciranja, koalicija koja će superiorno pobijediti na ovim izborima", ocijenio je Radončić.

Dodao je da su svi kandidati za načelnike zajednički, a liste za opštinska vijeća su potpuno odvojene, "tu će se vidjeti snaga svake stranke ponaosob".

Na novinarsko pitanje šta očekuje kada je riječ o Republici Srpskoj, odgovorio je kako očekuje "da Bošnjaci i dalje ostanu snažan politički faktor" te misli da je u tom smislu "vrlo važno i za BiH, pa i za Republiku Srspku i za nas Bošnjake da naše glasačko tijelo bude jedinstveno".

Izvor: Agencije

Komentari / 0

Ostavite komentar