Sarkozi želi ponovo da vlada Francuskom

Jedan od najkontroverznijih francuskih predsjednika juče je objavio da podnosi ostavku na mjesto lidera Republikanske partije kako bi utro put predsjedničkoj kandidaturi za izbore narednog proljeća.

Svijet 04.07.2016 | 16:10
Sarkozi želi ponovo da vlada Francuskom
On je u subotu prisustvovao posljednjem sastanku kao šef stranke objavljujući zvanično da ulazi u predsjedničku trku. Izbor za predsjedničkog kandidata partije bira se u novembru, a Sarkozi ne bi mogao da se priključi nadmetanju kao lider stranke čija je obaveza da dvije nedjelje prije isteka roka za prijavu (9. septembar) podnese ostavku.

Oštra konkurencija

Sarkozija očekuje jaka konkurencija budući da je 13 njegovih partijskih saboraca izrazilo iste ambicije.

Glavni rival, nekadašnji premijer i šef diplomatije Alen Žipe, rekao je juče da postoji „konfuzija između Nikole Sarkozija na čelu stranke i onog koji se bori za nominaciju“.

Sarkozi je na sastanku partije pozvao na fer nadmetanje i „bez zajedljivosti među potencijalnim kandidatima“.

"Biće to nadmetanje jakih ličnosti među ljudima izražajnog talenta. Kada dođe do bitke, biće jedan front sa lijeve strane i jedan ispred ekstremne desnice. Zato je neprihvatljivo da napadamo jedni druge" , poručio je nekadašnji predsjednik stranačkim rivalima.

Ukoliko uspije da savlada partijske konkurente čeka ga nimalo prijatna borba sa Marin le Pen, liderkom krajnje desnice, i predstavnikom socijalista, najvjervatnije ponovo Fransoa Olandom.

Prema skorašnjim ispitivanjima javnog mnjenja, Sarkozi ponovo počinje da stiče podršku među stranačkim pristalicama što će bitku učiniti mnogo neizvesnijom nego što se pretpostavlja.

Komentari / 0

Ostavite komentar