Ako Turska uđe, Austrija izlazi iz EU

Kandidat za predsednika Austrije Norbert Hofer, samo dan nakon poništenja prošlih predsjedničkih izbora od strane Ustavnog suda, izjasnio se za održavanje referenduma u Austriji ako Turska bude pristupila Uniji.

Svijet 02.07.2016 | 15:40
Ako Turska uđe, Austrija izlazi iz EU
„Evropa ne bi mogla da se nosi sa pristupanjem Turske. U tom slučaju postojao bi dobar razlog da Austrijanci budu upitani za svoje mišljenje o ostanku u EU“, naglasio je on u intervjuu italijanskom dnevniku „Korijere dela sera“.

Potpredsednik Slobodarske partije Austrije smatra da je Velika Britanija dokazala da je EU, odnosno ovakva Unija, očigledno daleko od građana.

„Zbog toga sam ubijeđen da bi reforma EU bila potrebna, to jest da se EU vrati osnovnim vrijednostima i približi se građanima. Promjena sporazuma EU u pravcu koji vodi ka daljem smanjenu nadležnosti članicama bi u Austriji automatski vodio ka referendumu“, upozorio je Hofer.

On je pozdravio odluku Ustavnog suda da se predsjednički izbore ponove, dodajući da svaki građanin Austrije mora biti siguran da je njegov glas uzet u obzir. „Mišljenja sam da je bila demokratska obaveza prijaviti kršenje tih pravila“, poručio je kandidat desnice.

On je najavio da će Brexit kao i planirani trgovinski sporazum sa Kanadom, biti teme predizborne kampanje. Hofer je istakao da ostaje pri svojim prethodnim temama, kao što je privrženost direktnoj demokratiji, averziji prema trgovinskom sporazumu sa SAD (TTIP), kao i problemima unutrašnje bezbjednosti.

(Sputnjik)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

pravda

02.07.2016 16:03

Zbog takvog stava ti jarane neš ni pobjediti na izborima,,,

ODGOVORITE
Name

Dali imaa pravde

02.07.2016 16:19

Turska i EU dobro bi bilo i to bi bio brzi raspad licemjerne EU

Name

Ludi Milojko

02.07.2016 16:05

Koja kretenska faca

ODGOVORITE
Name

Kum

02.07.2016 16:44

Bravo majstore! Jasno,precizno i u brk rečeno!Konacno evropski političari počinju da razmišljaju o sopstvenim narodima i ilicnim interesima svojih zemalja. Prirodno razmišljanje,ili?

ODGOVORITE
Name

SPUTNIK

02.07.2016 17:08

Sve receno koda se ovaj za ne sto pita to je tipicno za njega kolko kolega imam austrijanaca radim sa njima niko ne misli kao on nisu oni balkanci

ODGOVORITE
Name

ff

02.07.2016 18:02

On je samo kandidat.

ODGOVORITE