Ministarstvo odbrane Srbije o majoru koji prijeti spaljivanjem

Ministarstvo odbrane Srbije oglasilo se povodom slučaja majora Danila Mladenovića koji se polio benzinom i preti da će se spaliti ispred zgrade ministarstva.

Srbija 01.07.2016 | 19:54
Ministarstvo odbrane Srbije o majoru koji prijeti spaljivanjem
Ministarstvo navodi da je major dr Danilo Mladenović, fizijatar na dužnosti u Vojnoj bolnici Niš, prvobitno podneo zahtev da bude postavljen na formacijsko mesto potpukovnika u Odeljenju za infektivne bolesti VB Niš.

Reč je o mestu načelnika Odeljenja - lekara specijaliste infektivnih bolesti. Postavljenje fizijatra na formacijsko mesto infektologa sa stručne strane ne može biti opravdano ni jednim razlogom s obzirom na to da te dve specijalnosti nemaju nikakvih zajedničkih tačaka, navelo je Ministarstvo.

Posebno se mora uzeti u obzir i činjenica da je reč o mestu načelnika Odeljenja za infektivne bolesti, koji pored redovnog angažovanja treba da organizuje, kontroliše i bude odgovoran za rad te službe u VB Niš, ističe se u saopštenju.

Bez obzira na činjenice, kako se dodaje, sa majorom Mladenovićem je razgovarano desetinu puta, počev od upravnika VB Niš, preko načelnika Uprave za vojne zdravstvo MO, pa sve do Kabineta ministra odbrane i ministra odbrane lično.

Uz svu dobru volju pretpostavljenih starešina da ga po normativno-pravnoj regulativi postave na mesto adekvatno činu i struci, a to je mesto majora fizijatra, Mladenović je menjao svoje zahteve.

Prema poslednjem zahtevu, Mladenović traži da bude postavljen na mesto potpukovnika fizijatra, na način koji nije svojstven oficiru Vojske Srbije i pripadniku Ministarstva odbrane, koji nosi uniformu.

Pored svega navedenog, Mladenović je od ministra odbrane tražio i da se realizuje rešenje o naknadi dela troškova za zakup stana (takozvani uvećani troškovi stanovanja) u iznosu koji pripada licu koji ima dvoje dece. Međutim, deca su pripala i žive sa majkom, te je i taj njegov zahtev pravno neosnovan, dodaje Ministarstvo odbrane.

Istorija ovog slučaja datira još od 2012. godine, u kojoj su sem pretpostavljenih starešina i pravnika, uključeni i psiholozi i psihijatri, koji su, takođe, razgovarali sa njim, napominje se u saopštenju.

"Uz maksimalno uvažavanje svakog pojedinačnog slučaja poput dr Mladenovića i nastojanja svih činioca u sistemu odbrane na rešavanju ovakvih ili sličnih pitanja, Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije žale za svakim narušavanjem ugleda i dostojanstva vojničke profesije i uniforme", dodaje se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Major Mladenović je rekao da je protestovao već nekoliko dana ispred Ministarstva, i da je sinoć odveden na VMA, ali da se vratio ispred zgrade odlučan da istraje u svojim namerama.

Major je rekao da će ostati ispred zgrade Ministarstva odbrane dok ga ne primi neko od nadležnih.

Major Danilo Mladenović je vojni lekar iz Niša, koji je u sudskom sporu sa Ministarstvom odbrane oko čina i mesta na koje treba da bude raspoređen. Tvrdi da je sud doneo nekoliko presuda u njegovu korist, javio je RTS.

Izvor: RTS

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Izgubljeno postovanje

01.07.2016 21:14

U zemlji u kojoj nema para postovanje je sve sto neko ima. On je sve uzeo k srcu.. Mora na odmor i doktoru.

ODGOVORITE
Name

Mihailo Mikic

02.07.2016 00:44

Svi oficiri VS trebaju da idu na zasluzni odmor o trosku drzave. PREOPTERECENU SU ONI SVOJIM RADOM!

Name

Ja

02.07.2016 08:34

Mikailo nestani. Zagadjujes okolinu

ODGOVORITE