3 godine u EU: Kako danas žive Hrvati?

Tri godine nakon ulaska u članstvo EU, privredna realnost daleko je od očekivanja koje su vlada pre nekoliko godina.

Region 01.07.2016 | 19:40
3 godine u EU: Kako danas žive Hrvati?
Hrvatska je po razvijenosti na začelju lestice evropskih zemalja na 59 odsto evropskog proseka, a lošije su samo Rumunija i Bugarska. Međutim, i to bi se moglo uskoro preokrenuti jer po po stopama rasta zaostaju za tim jugoistočno evropskim susedima, pišu tamošnji mediji.

I sama Evropa našla se pod egzistencijalnim upitnikom nakon što ju joj Britanci na referendumu rekli zbogom, a cenu 'bregzita' danas je nemoguće utvrditi.

Hrvatska nije iskoristila prednost početnog efekta pristupnja Uniji, značajno zaostaje za stopama iskorišćenja evropskih fondova, a nivo stranih ulaganja bila je tek 127 miliona evra, što je najniže od 1995, pokazala je analiza Hrvatske privredne komore (HGK) o poslednje tri godine članstva u EU, kao i anketa sprovedena među 200 malih i srednjih firmi. Sredinom 2013. po razvijnosti Hrvatska je bila na 61 posto evropskog proseka, a danas su tri boda niže na lestvici. Po stopi nezaposlenosti Hrvatska je druga najlošija članica, a treća najlošija po stopi aktivnosti i zaposlenosti, pokazuje analiza. Poljoprivreda je najugroženiji deo privrede jer je izložena velikom pritisku konkurencije, a niska kupovna moć domaćeg stanovništva okreće kupce prema proizvodima nižih cenovnih kategorija.

Negativan spoljnotrgovinski bilans u poljoprivredi narastao je za 230 miliona evra, rekao je pomoćnik direktora sektora za međunarodne odnose HGK Saša Bukovac. Praznih rukava ostao je i građevinski sektor u kojem nije došlo do vidljivog i očekivanog napretka. Prepreka rastu je visoka cena rada, izostanak velikih investicija finansiranih iz evropskih fondova, fragmentiranost sektora kao i nedovoljna saradnja kod takmičenja na tenderima, kazao je Bukovac. S druge strane, svetli primer je turizam koji beleži rast po svim pokazateljima. Od 2012. do 2015. dolasci stranih turista porasli 22 odsto, noćenja stranih turista 15 odsto, a prihodi od turizma 16 odsto, na 7,9 milijardi evra.

Pozitivne trendove beleže i izvoznici, 33 odsto anketiranih počelo je da izvozi na tržište Unije nakon punopravnog članstva, 35 odsto ih je povećalo plasman proizvoda i usluga, 37 odsto njih ostvarilo je viši prihod od izvoza, a 16 odsto ih je našlo novog partnera za ulaganje. Čak 78 odsto ispitanih istaklo je da ima bolji pristup informacijama o EU fondovima. Tri godine realno je prekratak rok da bi se osetio značajniji vetar u leđa privredi, spušta lopticu ekonomista Hipo banke Hrvoje Stojić.

"Hrvatska se danas percipira kao sigurnija zemlju, u najširem smislu te reči, što znači poverenje da ćemo provesti reforme, uvesti EU standarde i ekonomski konvergirati zemlju evropskom proseku. Nakon ulaska u članstvo nesumnjivo je vidljiv uticaj na izvoz i turizam, a slučajno ili ne , nakon ulaska u članstvo nadmašili smo članice u srednjoj i istočnoj Evropi po pitanju cenovne konkurentnosti ", kaže Stojić. Ističe da nije upitno je li Hrvatskoj, kao maloj otvorenoj ekonomiji, bolje na jedinstvenom tržištu EU nego van njega, ali zbog kaskanja za ostalima mogu da krive samo sebe, prenosi Poslovni dnevnik.

"Evropska unija nudi niz alata za brži razvoj institucija i veću konkurentnost, pristuna je doza nadzora fiskalnom smislu, no pitanje je da li znate to iskoristiti. Naš problem uvek je kredibilnost", kaže Stojić aludiraju na reforme o kojima se lako govori, ali se teško provode, dodajući u šali da na "svaku Španiju postoji jedan Portugal".

Slično kao Stojić razmišlja i većina preduzetnika. Pre tri i više godina unisono su podržavali ulazak u EU i imali velika očekivanja, a premda se taj investicioni i razvojni bum još uvek nije dogodio, prevladava i dalje stav kako je to bila ispravna odluka.

"To je najsvetlije što je politika u poslednjih petnaest godina napravila. Sve naše vlade nisu radile kako je potrebno privredi i ulazak u EU je najpozitivnije što se dosad dogodilo", kaže jedan od vodećih hrvatskih hoteljera Jako Andabak, ne želeći ulaziti u to koliko su sami preduzetnici uspeli iskoristiti prilike koje su dobili ulaskom u EU.

U nekim proizvodnim sektorima ni nakon uklanjanja barijera članstvom nije olakšan proboj na nova evropska tržišta zbog nedovoljne konkurentnosti.

"Naše tržište otvorilo se i druga su privrede to bolje iskoristile. To osetimo, dok s druge strane nisu ostvarena očekivanja kako će se smanjiti kamatne stope i trošak finansiranja približiti evropskom proseku ili primer Sloveniji", ističe lider Zvečeva Marin Pucar, ne skrivajući gorčinu što oni pozitivni procesi na koje se polagalo nade ne idu tempom koji se priželjkivao.

Bićemo, zaključuje, pametniji za nekoliko godina. Vlasnik zagrebačke Munje Ivan Miloloža razočaran je što hrvatska privreda nije uzela više od onoga što joj se otvaralo pre tri godine.

"Zadnji smo ušli, no niko pre nas nije propustio takvu priliku. Kao da smo zaspali", kaže Miloloža, koji odgovornost za propust pre svega vidi u politici, koja stvara okvir za delovanje privredi, a koja se i u vreme krize i danas bavi sama sobom.

"U ovih sedam-osam godina pretvorili smo se u apatično društvo i to nas sve sputava, jer bez optimizma nema uspeha", dodaje Miloloža.

Izvor: B92

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

ODLIČNO ŽIVE

01.07.2016 18:12

ODLIČNO ŽIVE, SVE RASPRODALI I DUŽNI 80 MILIJARDI DOLARA.A PLJUJU PO JUGOSLAVIJI KOJA IM JE SVE IZGRADILA.

ODGOVORITE
Name

Milojko

01.07.2016 18:51

Ukratko 4 miliona takvih kao ti

Name

Mile

01.07.2016 21:08

Bravo Milojko,svaka ti je zlatna!!!Pozzzz

Name

Mile

01.07.2016 21:11

Tooo Milojko svaka ti je zlatna!!!Pooozzz!!!

ODGOVORITE
Name

Ja

02.07.2016 06:36

Losije nego kod vas???

ODGOVORITE
Name

progresivni

02.07.2016 08:35

Zemlja na začelju EU je i dalje po standardu i kulturi naučna fantastika za nas. tako da...

ODGOVORITE
Name

Lijepa njihova

02.07.2016 13:40

J***enoj se kasno kajati.

ODGOVORITE