Srbac: Počelo druženje slikara na Bardači

Na skroman način, bez velike pompe otvaranja, u Prirodnom rezervatu Bardača juče je počeo sa radom 33. saziv Likovno-ekološke kolonije „Bardača-Srbac“ koji je u organizaciji srbačkog Centra za kulturu i sport okupio jedanaest likovnih umjetnika iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske. Inspirisani prirodnim ljepotama ovog barskog područja, koje je sve više izloženo devastaciji, pod radnim nazivom „Od Ramsara do danas“ slikari će u narednih osam dana napraviti po tri djela, od kojih je po jedan predvidjen sponzorima ove kulturne manifestacije, a po dva najbolja će obogatiti fudus Kolonije.

Republika Srpska 27.06.2016 | 10:43
Srbac: Počelo druženje slikara na Bardači
„Zbog teške materijalne situacije u kojoj se nalazi Centar za kulturu, a i opšte besparice u društvu, sve je teže organizovati ovakvu koloniju. Ulažemo velike napore da svake godine okupimo umjetnike kako se ne bi prekinula ova duga kulturna tradicija koja ima višestruk značaj za opštinu i Republiku Srpsku u cjelini. Zadovoljni smo odzivom i nivoom umjetnika i vjerujem da će se opravdati naši napori“, rekao je stručni saradnik za kulturnu aktivnost u Centru i sekretar kolonije Stevan Umljenović.

Na koloniji po treći put učestuje poznata slikarka Isidora Ivanović iz Beograda, na čijem slikarskom platnu dominiraju pejsaži. Zadovoljna je smještajem i organizacijom.

„Ovo je prekrasan ambijent. Djeluje impresivno, i kao da je stvoren za rad, odmor i druženje. Iako smo na startu, vjerujem da ćemo opravdati poziv, a ljubaznost domaćina je presudna da ponovo dodjem“, kazala je Isidora Ivanović, akademski slikar iz Beograda. Do sada je imala više samostalnih i grupnih izložbi.



Akademski slikar Nevena Milašinović iz Banjaluke došla je na Bardaču  i odmah prionula na rad. I ona je zadovoljna  smještajem i odnosom organizatora, kao i ostali umjetnici Merima Ratković iz Trebinja, Davor Grabovac iz Banjaluke, Zdravko Krulj iz Podgorice, Boris Eremić iz Prijedora, Boško Vukojević iz Banjaluke i drugi.

Umjetnici su smješteni u Trening centru Prirodno.matematičkog fakulteta Banjaluka u Bardači. U ponedjeljak će početi sa radom i Mala škola slikanja za koju se prijavilo više talentovanih učenika osnovnih i srednjih škola iz srbačke u susjednih opština, sa kojima će raditi Isidora Ivanović. Kolonija se završava 3. jula, kada će se prirediti izložba novonastalih radova i organizovati okrugli sto na temu zaštite prirodnih resursa uz učešće predstavnika Centra za životnu sredinu iz Banjaluke, te uručiti nagrada za najuredjeniji životni i radni prostor u ovoj opštini.

BN televizija (S. K.)

Komentari / 0

Ostavite komentar