Србац: Почело дружење сликара на Бардачи

На скроман начин, без велике помпе отварања, у Природном резервату Бардача јуче је почео са радом 33. сазив Ликовно-еколошке колоније „Бардача-Србац“ који је у организацији србачког Центра за културу и спорт окупио једанаест ликовних умјетника из Србије, Црне Горе и Републике Српске. Инспирисани природним љепотама овог барског подручја, које је све више изложено девастацији, под радним називом „Од Рамсара до данас“ сликари ће у наредних осам дана направити по три дјела, од којих је по један предвидјен спонзорима ове културне манифестације, а по два најбоља ће обогатити фудус Колоније.

Република Српска 27.06.2016 | 10:43
Србац: Почело дружење сликара на Бардачи
„Због тешке материјалне ситуације у којој се налази Центар за културу, а и опште беспарице у друштву, све је теже организовати овакву колонију. Улажемо велике напоре да сваке године окупимо умјетнике како се не би прекинула ова дуга културна традиција која има вишеструк значај за општину и Републику Српску у цјелини. Задовољни смо одзивом и нивоом умјетника и вјерујем да ће се оправдати наши напори“, рекао је стручни сарадник за културну активност у Центру и секретар колоније Стеван Умљеновић.

На колонији по трећи пут учестује позната сликарка Исидора Ивановић из Београда, на чијем сликарском платну доминирају пејсажи. Задовољна је смјештајем и организацијом.

„Ово је прекрасан амбијент. Дјелује импресивно, и као да је створен за рад, одмор и дружење. Иако смо на старту, вјерујем да ћемо оправдати позив, а љубазност домаћина је пресудна да поново додјем“, казала је Исидора Ивановић, академски сликар из Београда. До сада је имала више самосталних и групних изложби.



Академски сликар Невена Милашиновић из Бањалуке дошла је на Бардачу  и одмах прионула на рад. И она је задовољна  смјештајем и односом организатора, као и остали умјетници Мерима Ратковић из Требиња, Давор Грабовац из Бањалуке, Здравко Круљ из Подгорице, Борис Еремић из Приједора, Бошко Вукојевић из Бањалуке и други.

Умјетници су смјештени у Тренинг центру Природно.математичког факултета Бањалука у Бардачи. У понедјељак ће почети са радом и Мала школа сликања за коју се пријавило више талентованих ученика основних и средњих школа из србачке у сусједних општина, са којима ће радити Исидора Ивановић. Колонија се завршава 3. јула, када ће се приредити изложба новонасталих радова и организовати округли сто на тему заштите природних ресурса уз учешће представника Центра за животну средину из Бањалуке, те уручити награда за најуредјенији животни и радни простор у овој општини.

БН телевизија (С. К.)

Коментари / 0

Оставите коментар