Predsjedništvo BiH danas o SSP-u

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine razmatraće na sjednici koja je zakazana za danas, kao prvu tačku dnevnog reda Izvještaj o pregovorima radi zaključivanja Protokola uz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) BiH s Evropskom unijom.

Bosna i Hercegovina 27.06.2016 | 07:54
Predsjedništvo BiH danas o SSP-u
Predsjedavajući i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i Dragan Čović tokom sedmice su kazali da rad kolektivnog šefa države nije u blokadi izražavajući nadu da će se riješiti pitanja u vezi s ispunjavanjem tehničkih uslova SSP-a do 13. jula što je krajnji rok za to.

Problemi oko adaptacije SSP-a pojavili su se nakon što je srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić osporio prihvatanje tog dokumenta u Predsjedništvu BiH prije nego što se Vlada Republike Srpske i zvanično izjasni o njemu, a stav Republike Srpske je da su predložene izmjene SSP-a neprihvatljive.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić takođe je izrazio očekivanje da će BiH ispuniti primarnu obavezu prilagođavanja SSP-a te je pozvao odgovorne da pokažu korektnost i odgovornost, i da izvještaj Savjeta ministara bude potvrđen u Predsjedništvu BiH.

Time bi se dobilo "zeleno svjetlo" da BiH bude na dnevnom redu na sjednici EU narednog petka, što je prvi korak za 18. juli - kada bi trebao biti usvojen izvještaj za BiH, odnosno kada će se odlučiti da li će se dobiti upitnik za članstvo u EU na jesen ove godine.

Na dnevnom redu sjednice Predsjedništva BiH je i Izvještaj o izvršenju budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH, te Prijedlog odluke o prihvatanju povećanja kvote BiH u Međunarodnom monetarnom fondu (MMF).

Svoj stav trebali bi dati i na nominaciju arhitektonske cjeline Blagaja i mosta Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu za pojačanu zaštitu kulturnih dobara u slučaju oružanih sukoba.

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

posten

27.06.2016 06:06

Ivanic je trebao Dodika povesti sa sobom.Dodik je rekao "ne" i kraj price.Ima samo jedan Baja u R.Srbskoj!

ODGOVORITE
Name

Povratak Superhika

27.06.2016 06:16

"Arogantni bogatasi su jako bogati dok je sirotinja u ritama! Gradski oci su halapljive svinje koje trpaju u svoje džepove sve što se može ukrasti. Policija je nekompetentna i korumpirana, debela i sa ravnim tabanima".

ODGOVORITE
Name

POP

27.06.2016 06:17

Živim U FBiH ali ovaj put podržavam gospodu političare iz RS-a.Treba odustati od MMF-a i jednostavno dopustiti da se ovaj truli BH sistem uruši sam od sebe.Tek nakon toga treba zajedničkim snagama graditi budućnost u BH na zdravim osnovama, politikom i narodima da se bave entuzijasti sa skromnu platu a ne lihvari kao do sada. Znam da će se , na žalost, političari opet dogovoriti u "zadnji čas" kako bi budžetlije dobile platu i od mog plana ništa biti neće.

ODGOVORITE
Name

Edo,Slatina-Tuzla

27.06.2016 07:27

Slažem se sa vama !! I meni je dosta " političara " ( čast izuzecima ) i " budžetskih ovisnika " vjernih glasača " političara " !!

Name

Bijeljina

27.06.2016 07:53

S kim zajedno, sa Federacjiom? Moze istog momenta kada Jevreji budu radili zajedno sa Nacistima na zajednickoj buducnosti. Pobijete i protjerate 95% Srba iz Federacije, pa bi sa tim istim zrtavama, od kojih sam i ja jedan od tih, stotina hiljada da mi sad nesto zajedno. Pa imate li bar trunku obraza?

Name

re Bijeljina

27.06.2016 09:35

Pa ti nisi normalan... ko je koga protjerao i poubijao? Samo sto se mi vracamo na svoje a vi prodajete...

Name

Bijeljina

27.06.2016 09:46

Sta da se vratim da mi komsija bude Naser Oric, da mi kaze zaklo sam 800 Srba zaklacu i tebe i necu biti osudjen?

Name

Bole

27.06.2016 07:09

Neguraju oni ovo radi nas, nego radi sebe! Ko ce opravdati svu nelegalno stecenu imovinu! Lakse im ovako, a kod nas levata za izvoz pa vjeruju u ove price! Pricekajte da im zatrebaju sredstva od MMF-a! Pametnom dosta

ODGOVORITE
Name

Mostar

27.06.2016 07:39

Pripremimo se da na kaišu od pantalona izbušimo još koju rupu.

ODGOVORITE
Name

Re Bijeljina

27.06.2016 08:22

Sve ti stoji u komentaru samo sto si zamjenijo zrtve i zlocince, jer i ptice na grani znaju koje i kolika zrtva a ko zlocinci.

ODGOVORITE
Name

Srbin

27.06.2016 09:23

Gdje su Srbi iz Federacije? Zasto se ne dozvoli vadjenje ostataka sarajevskih Srba za gradske deponije, Kazana...zasto je logor smrti pretvoren u Sud i Tuzlastvo...ima li igdje na svijetu tako morbidnih stvari a da ih neko precutno odobrava? Ja ne znam da postoji nesto bolesno kao politika bosnjacke elite koju kako vidim i bosnjaki narod sdusno podrzava.

Name

re srbin

27.06.2016 09:43

Pa pitaj onog obrvana dzesu

Name

Srbin

27.06.2016 10:00

Pitam ja tebe, zasto su Srbi pobijeni i baceni na gradsku deponiju?

Name

Damir

27.06.2016 17:45

Za bijeljina gresis covece al mnogo gresis

ODGOVORITE