Priča o Aušvicu, a nikad nije bio u logoru

"Molim da mi oprostite, ako osećate da možete. Zaboravite me, ako ne možete i smatrate da tako treba. Ali uvek u srcu i mislima nosite sećanje na Holokaust", zaključio je muškarac iz Pensilvanije

Svijet 26.06.2016 | 14:26
Priča o Aušvicu, a nikad nije bio u logoru
Džozef Hirt (91) iz Pensilvanije često je gostovao u različim školama i pričao o hororu koji je preživeo u nacističkom koncetracionom logoru Aušvic. On je uvek naglašavao da je srećan što je preživeo, međutim, onda se ispostavilo da ovaj čovek nikada nije bio u logoru!

On je ove nedelje uputio pismo izvinjenja lokalnim medijima u kojem je objasnio da nikada nije bio zarobljen u logoru u kojem je stradalo više od milion ljudi.

"Pišem danas kako bih se javno izvinio za štetu koju sam naneo drugima svojim opisima života u Aušvicu. Nisam bio zarobljen u tom logoru. Nije mi bila namera da umanjim ili zasenim stravične događaje koji su se zaista tamo dogodili lažnim tvrdnjama da sam bio tamo", napisao je.

Džozef možda nikada ne bi priznao ovo da pre nekoliko nedelja njegovom predavanju nije prisustvovao istoričar Endru Rajd iz Njujorka. On je uočio neke nelogičnosti, te je na 25 strana obrazložio sve i poslao medijima. Zatim je Hirt napisao svoje pismo izvinjenja.

Hirt se početkom juna izvinio Rajdu, koji ga je nagovorio da uputi javno izvinjenje. U svoju odbranu istakao je da je čvrsto želeo da spreči da životna priča o jednom od zatvorenika – Primu Leviju, padne u zaborav.

Nakon što je pročitao Levijeve memoare, Hirt je odlučio da njegov zatvorenički broj, 174517, istetovira na svoju ruku. To je učinio nakon što je Levi izvršio samoubistvo 1987. godine.

"Želeo sam da mu odam počast na taj način, a tetovaža mi je ujedno poslužila kao podsetnik na to koliki je uticaj taj čovek izvršio na moj život. Nisam imao želju da ukradem njegov identitet – to je jednostavno način na koji izražavam žaljenje za tim čovekom", objasnio je.

Uprkos neistinitim navodima, lokalni list Lebanon dejli njuz navodi da je priča gospodina Hirta izuzetno dirljiva.

"Molim da mi oprostite, ako osećate da možete. Zaboravite me, ako ne možete i smatrate da tako treba. Ali uvek u srcu i mislima nosite sećanje na Holokaust", zaključio je.

Pogledajte video:



(Independent.co.uk)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Kiki

26.06.2016 20:46

Zidovska posla.

ODGOVORITE