Najavili: Škoti ulažu veto na Bregzit

Škotska premijerka Nikola Sturdžon najavila je danas da bi parlament te zemlje mogao uložiti veto na Bregzit.

Svijet 26.06.2016 | 14:08
Najavili: Škoti ulažu veto na Bregzit
Liderka Škotske narodne partije dodala je da bi "svakako zatražila od poslanika da odbiju da se slože sa razultatima referenduma", odnosno da daju svoj "zakonodavni pritisak", piše Bi-Bi-Si.

Ona se oglasila nakon što je Škotska na referendumu sa 62 odsto glasova podržala ostanak u EU. Premijerka još od proglašenja rezultata najavljuje drugi referendum za otcepljenje Škotske od Velike Britanije i već lobira u Briselu da dobije podršku Evropske unije.

Škotska narodna partija, koja ima 63 od 129 mesta u parlamentu, kaže da bi morao postojati zakonski predlog za saglasnost iščlanjenja Britanije iz Evropske unije.

"Gledajući iz logičke perspektive, teško je poverovati da ne bi postojao takav predlog. Pretpostavljam da će britanska vlada imati drugačije poglede na to, pa ćemo da vidimo gde će se ta diskusija završiti", rekla je Sturdžon.

Na pitanje da li će zatražiti od parlamenta da ne podrži takav predlog, Sturdžon je odgovorila "naravno".

"Ako škotski parlament bude sudio na osnovu onoga šta je dobro za Škotsku onda je opcija da se kaže: Gledajte, nećemo da glasamo za nešto što je protiv škotskih interesa, i to treba da bude na stolu", dodala je premijerka.

Ranije danas Sturdžon je naglasila da će ona i njene kolege naredne sedmice otpočeti razgovore sa briselskim zvaničnicima o ostanku Škotske u EU.

60 posto Škota hoće nezavisnost od Velike Britanije

Skoro 60 % Škota bi u slučaju novog referenduma glasalo za otcepljenje od Velike Britanije, pokazala je anketa lista "Sandej post". Anketa je sprovedena nekoliko sati nakon što je postalo poznato da je Velika Britanija većinski glasala za izlazak iz EU.

Referendum o nezavisnosti Škotske održan je 2014. godine, i tada su građani ove zemlje većinski odlučili da ostanu u okviru Velike Britanije. Ipak, glasanje o Bregzitu promenilo je mišljenje javnog mnjenja u Škotskoj.

(Blic)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

slavko

26.06.2016 12:13

Ovima se izgleda osladio referendum.Oni bi kad god im nesto ne odgovara,ponovo na kutije.E nece moci. Ne cuh misljenje "uvazenog" Pedija E.Ili je taj referendum iskljucivo pravo pjegavih kolonizatora,cajoljubaca i zlikovaca kakvih ova planeta ne pamti.

ODGOVORITE
Name

peki

26.06.2016 12:45

Svaka čast englezi

Name

SULUDI POSMATRAC

26.06.2016 14:00

MA HAJD NEZAJTE RAJU KUPITE PRNJE U VAS ATAR PA SE UDRITE .

ODGOVORITE
Name

Deža vi

26.06.2016 14:50

Oni bi kao da se otcjepe, a mi im kao ne damo. Zvuči poznato, zar ne!

ODGOVORITE
Name

bilo bi dobro

26.06.2016 15:41

Englezima treba postavit visokog prestavnika. Oni ne znaju sta oce ni kud gone.