Mišić: Manipulacija brojem nestalih

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH raspolaže netačnim podacima o navodno 18.249 nestalih lica verifikovanih od 2010. godine do danas, jer u Institutu za nestala lica BiH postoje zvanični podaci za samo 7.000 osoba čiji je nestanak potvrđen, rekao je član kolegijuma Instituta za nestala lica Milutin Mišić.

Bosna i Hercegovina 25.06.2016 | 10:12
Mišić: Manipulacija brojem nestalih
Mišić je upozorio na ove netačne podatke koji će biti izneseni na sjednici Predstavničkog doma parlamenta BiH u ponedjeljak, u okviru informacije tog ministarstva.

"Pretpostavljam da je te podatke Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice podvalio neko iz Instituta za nestala lica. Odgovorno tvrdim da je ukupan broj verifikovanih u Centralnoj evidenciji nestalih oko 7.000. Manipuliše se utrostručenim brojem", rekao je Mišić za današnji "Glas Srpske".

On je dodao da time treba da budu prikriveni nečiji nerad, samovolja i prljavi motivi, kao i da je to učinjeno i sa ciljem prikrivanja odgovora na pitanje šta je radila komisija za Centralnu evidenciju nestalih ako ni za osam godina nije završila ono što je trebalo da završi za godinu.

Mišić navodi i da je verifikacija već prilikom Centralne evidencije nestalih počela naopako i mimo zakona, te da je rađena mimo pravilnika o verifikaciji.

"To mora biti vraćeno na početak i broj nestalih umanjen za desetak hiljada, jer su verifikovana lica koja u tom momentu nisu imala status nestalog. Verifikovani su na osnovu dokumentacije koju ne predviđa Pravilnik o verifikaciji Centralne evidencije nestalih", pojasnio je Mišić.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić rekao je da različiti podaci o broju verifikovanih nestalih lica govore da u Institutu za nestala lica ništa ne funkcioniše, te da je očigledno da su prisutne manipulacije.

Kojić smatra da se Centralna evidencija nestalih pokušava uspostaviti kao istorijska baza za verifikovanje lažnog broja Bošnjaka stradalih u Srebrenici, te da takva evidencija treba da posluži i da prikaže iskrivljenu sliku o karakteru rata.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Misisko

25.06.2016 08:15

Nestali nisu broj. Nije u pitanju broj. Vec ljudi. Da je i samo jedan na listi, on nije broj. To je neko koga nema i ko se mora naci. Raspravljati dali ih ima, 1, 10, 300, 3000, 7.000 ili 14.000 to je nebitno.

ODGOVORITE
Name

re

25.06.2016 10:46

E vidiš upravo je bitno utvrditi broj nestalih osoba i formirati tačnu evidenciju nestalih, sa osnovnim podacima, ime i prezime, ime jednog roditelja, jedinstveni matični broj. E kad se uspostavi takva evidencija, prestaju sve mogućnosti manupulacija žrtvama. Jasno je svima da se i u problem nestalih upetljala politika, na način da se u kontinuitetu, više godina radi na pronalasku nestalih lica pripadnika jedne nacionalnosti, kako bi se na takav način održala priča o stradanju samo jednog naroda a pripadnici druga dva naroda predstavljali kao ''koljači'', ''agresori'', i ubice.

Name

Miki

25.06.2016 09:30

Blago vama kad niste svesni svoje gluposti

ODGOVORITE
Name

Bitno je

25.06.2016 16:14

Zbog penzija i nadoknada familijama, a osoba je ziva u SAD-u, Australiji, Kanadi.