Rezultati referenduma nisu obavezujući?!

Referendum u Velikoj Britaniji nije obvezujući, a poslednju reč imaće britanski parlament, smatra Stefan Lendman.

Svijet 24.06.2016 | 13:00
Rezultati referenduma nisu obavezujući?!
On tvrdi da je britanski parlament, a ne birači, taj koji odlučuje o svemu, pa i o tome hoće li Velika Britanija ostati ili izaći iz EU, iako je vrlo verovatno da će se poštovati volja birača.

Takođe u članku objavljenom za "Fajnenšl Tajms" britanski advokar David Alen Grin je objasnio da je referendum Bregzit "savetodavan", a ne "obvezujući", te da parlament ima zadnju reč.

Poslanici u pravnom smislu mogu zanemariti glas javnosti i pronaći način  da sebe proglase nadležnima za ostanak ili izlazak Velike Britanije iz EU.

"Šta se događa pred nama je stvar politike, a ne prava. Dakle, dogodiće se ono što je politički izvodljivo", rekao je Grin.

"Postoje razne mogućnosti, koje uključuju i ignorisanje ishoda referenduma, ponovno pregovaranje o celoj stvari ili raspisivanje novog referenduma. Postupak se može ponavljati unedogled, sve dok birači na kraju ne glasaju na 'pravi' način, najbolji za interese finansija, a ne birača samih", dodao je David Alen Grin.

Pozivajući se članak 50. Lisabonskog sporazuma, stvar u celosti može ispasti drugačija od ishoda glasanja. Prema Lisabonskom sporazumu:

1.  Svaka država članica može odluči da istupi iz Evropske unije u skladu sa svojim ustavnim zahtevima.

2. Država članica koja odluči izaći mora obavestiti Evropski savet o svojoj nameri. U svetlu smernica koje daje Evrospki savet, EU će pregovarati i sklopiti ugovor s tom državom, a ugovor određuju mere za izlazak, uzimajući u obzir okvir za budući odnos zemlje s Evropskom unijom.

Taj sporazum će se dogovoriti u skladu s članom 218. Ugovora o funkcionisanju Evropske unije. On mora biti sklopljen u ime EU od strane Evropskog saveta, a o njemu se odlučuje kvalifikovanom većinom i nakon dobijanja saglasnosti Evropskog parlamenta.

3. Ugovori prestaju da se primenjuju na države od dana stupanja na snagu sporazuma o izlasku ili, u nedostatku istoga, dve godine nakon obaveštenja o tom pitanju zemlje koja istupa, a stavka 2. predviđa da može biti i drugačije, ako Evropski savet u dogovoru s državom u pitanju jednoglasno odluči da produži to razdoblje.

5. Ako država koja se povukla iz EU traži da se pridruži raspravama, na kojima prema članu 4. kao izlazeća zemlja nema pravo učestvovati, njen zahtev podleže postupku iz člana 49.

Grin je istakao ključne tačke. Države članice mogu odabrati kako da glasaju o izlasku uz Evropske unije - referendumom, u parlamentu ili na drugi način.

Postupak izlaska počinje sa formalnim obaveštenjem Briselu, a nakon toga  "država članica i EU pregovaraju o svemu".

Države članice koje žele izaći imaju najviše dve godine da dovrše proces, "osim ako se taj period ne produži jednoglasnim sporazumom".

Nakon što se saopšti namera o izlasku, nema povratka. U isto vreme, sve što je "stvoreno međunarodnim ugovorom, na isti se način može poništiti".

"Brisel bi mogao izmisliti neke gluposti kojima bi produžio rok od dve godine ili usvojiti neki amandman u novom ugovoru.

Politika će se voditi onim što bi se moglo dogoditi u budućnosti, a ne voljom naroda. Velika Britanija nije ništa više demokratska od Amerike ili bilo koje druge zemlje EU. Partikularni interesi su ti koji odlučuju o celoj stvari. Šta god ljudi želeli da dobiju, a to su rekli na glasanju, vladina politika je "Ostanak u EU!

Izlazak će zahtevati od premijera Dejvida Kmerona da se pozove na član 50. Lisabonskog sporazuma, iako je sam glasa protiv "Bregzita", rekao je advokat Grin.

Da li bi trebalo da ostavku Kamerona i odugovlačenje do oktobra protumačiti kao kupovinu vremena, jer se do tog vremena britanski premijer u ostavci službeno ne može pozvati na 50. član Lisabonskog sporazuma?

Na ovo pitanje niko nema za sada odgovor, ali situacija nije nimalo jednostavna, kao što je izgledala jutros, nakon saopštenja rezultata Bregzita.

Izvor: Altermainstreaminfo

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Rakuni

24.06.2016 11:26

Demokratija, sloboda govora, prava...bla bla bla.

ODGOVORITE
Name

cc

24.06.2016 12:00

Pokusavaju vrdati pravno. Fino stoji u sporazumu da se može izaći, referendumom, parlamentarnim gladanjem, nikako da je parlament stariji i nužan sa referendumom. Ovo bi bio pravni šamar cijelom svjetu.

Name

SRBin

24.06.2016 12:14

REZULTATI REFERENDUMA U VELIKOJ BRIRANIJI SU OBAVEZUJUCI PO NJEZINU VLADU KOJA VOLJU NARODA MORA DA SPROVEDE U DJELO. KADA NEBI BILO OBAVEZUJUCU ZASTO JE TADA REFERENDUM ODRZAN? NA ZAPADU NIJE DEMOKRATIJI STO POJEDINAC KAZE VEC VECINA NARODA!

Name

HAHAHA

24.06.2016 11:27

Ima se može se-ne koštaju izbori puno

ODGOVORITE
Name

Mihailo Mikic

24.06.2016 11:27

Referendum u Velikoj Briraniji treba da bude obavezuju za njezine i evropske "politicare" koji sada za dobre pare traze nacina da izvrdaju volju naroda sto nece moci jer VOLJA NARODA JE GLAS BOZJI!

ODGOVORITE
Name

re

24.06.2016 13:05

Joj u sve moguce turas Boga

Name

Karadoz

24.06.2016 11:43

Kad ovdje citam komentare postaje mi jasno kako mali Perica zamislja demokraciju. Pa vise ste je imali u SFRJ nego ce je ovi ikad imati. To sto mislite da sloboda mlacenja jezikom predstavlja nesto u zivotu obicnog gradjanina zapadne Evrope grdno ste se zeznuli... Masa ovoh koji su glasali za izlazak iz EU nije nikad ni presla granicu preko kanala...

ODGOVORITE
Name

Car je go

24.06.2016 13:46

Oligarhija okreće narod kako joj odgovara. Ovog puta se jasno pokazuje da je car go: Kamerun je 2010. dobio izbore zahvaljujući svom "Anti-EU" stavu, a na izborima 2015. je obećao glasačima referendum jer je bio protiv EU. U referendumskoj kampanju je isti taj političar zastupao OSTANAK u EU! Slično je i sa bivšim gradonačelnikom Londona Borisom Džonsonom koji je bio ZA izlazak iz EU a jutros kaže to ne bi trebalo da se desi. Šlag na torti je da se volja naroda ne poštuje, odnosno da se poštuje samo ako je u skladu sa interesima oligarhije. To nazivaju demokratijom. Ali, to ima dobru stranu jer takvo nipodaštavanje naroda razotkriva oligarhiju. Zato opet: Car je go!