Masonska bratstva: Ozbiljan udarac BiH

Sukob koji se dogodio na godišnjoj Skupštini Velike masonske lože BiH izazvao je reagovanja masonskog bratstva, posebno u Austriji i Sloveniji.

Bosna i Hercegovina 23.06.2016 | 11:17
Masonska bratstva: Ozbiljan udarac BiH
Oni su ocijenili da je raspad masonske lože ozbiljan udarac BiH koji dovodi upitanje i sam njen opstanak, rekao je izvor Srne blizak masonskom bratstvu u BiH.

"Masonska bratstva, posebno u Austriji i Slovenije, zapanjena su posljednjim dešavanjima u masonskoj loži u BiH. Umjesto da rade na širenju tolerancije, masonerija u BiH demonstrirala je silu i pokazala svu ironiju postojanja BiH kao države", rekao je izvor Srne.

On kaže da su masonska bratstva posebno ukazala na činjenicu da je sukob uspio da uništi tradiciju masonskog bratstva u BiH dugu 16 godina.

"Sukob koji je izbio u Velikoj masonskoj loži BiH posebno je izazvao revolt bratstava u Austriji i Sloveniji koja su bila i glavni inicijatori formiranja ove lože u BiH. Oni su kategorični u ocjeni da je BiH nemoguća država i da je politika sukoba i nacionalizma preuzela primat nad širenjem mira, tolerancije, kosmopolitizma", naglasio je izvor Srne, dodavši da u istorije masonerije nije zabilježen ovakav sukob među bratstvom.

Srna je juče objavila da su dugogodišnje međuetničke napetosti u Velikoj masonskoj loži BiH, koje su se, prije svega, ogledale u potpunoj bošnjačkoj dominaciji u ovom prilično zatvorenom i tajnovitom bratstvu, eskalirale prije dva dana u otvoreni fizički sukob i masovnu tuču u masonskoj zgradi u naselju Radava, pored Nahorevske ulice u Sarajevu, koja se potom prenijela i na prostor oko zgrade gdje se masoni sastaju.

Izvor Srne blizak masonskom bratstvu u BiH ispričao je da se sukob dogodio na godišnjoj Skupštini Velike masonske lože BiH, a da je rezultat svega nekoliko povrijeđene "braće", toljagama i kamenjem polupani skupocjeni automobili i definitivni raspad masonskog bratstva u BiH koje je na ovaj način, umjesto tolerancije i kosmopolitizma, demonstriralo da je BiH "nemoguća i nenormalna država".

Prema njegovim riječima, glavni akteri tuče su bili profesor doktor Izet Rađo, član Olimpijskog komiteta BiH, profesor doktor Edib Delić i doktor Adi Rifatbegović iz Kliničkog centra Tuzla, visoki zvaničnici SDA, sa jedne strane, a s druge strane je bila grupa Srba i Hrvata, u čiju zaštitu je stao profesor doktor Edvin Dervišević sa Univerziteta u LJubljani, koji je na kraju "izvukao najdeblji kraj".

Izvor Srne je rekao da su od osnivanja masonskog društva u BiH, prije 16 godina, sve ključne pozicije u Velikoj loži BiH obavljali Bošnjaci.

(Srna)
(Foto: Mondo)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Sonda

23.06.2016 09:25

To ce rijesiti turska loza he he he...

ODGOVORITE
Name

Mihailo Mikic

23.06.2016 13:30

Kakvu su masoni takva je i drzava ili obrnutno kakva je drzava takvi su i masoni koji zele sebe da prestave u javnosti da nesto znace i vrede. NE VREDE. U BIH drzava i masoni su djavolska tvorevina koje zajedno ne vrede ni lulu hercegovackog duvana -krdze!

Name

pitanje

23.06.2016 09:42

Masoni jesu li to nove vehabije

ODGOVORITE
Name

Karadoz

23.06.2016 09:48

Ja mislim da su topla braca veci problem...

ODGOVORITE
Name

segacenje

23.06.2016 10:11

Bas nadjoste da su Srbi i medju masonima ugrozeni

Name

Lijevcan

23.06.2016 09:52

Satanini sljedbenici su se uvijek sukobljavali oko prevlasti,zato i ima toliko mnogo raznih organizacija,klubova i drustava tajnog karaktera

ODGOVORITE
Name

LarsGunnarVigemark

23.06.2016 10:03

"Niti se spomenuta rezidencija nalazi na toj lokaciji, niti je osiguranje učestvovalo u bilo čemu sličnom, niti je bio u toku prijem. Nema nikakve veze niti sa ambasadorom Wigemarkom, niti njegovim osobljem i čista je izmišljotina", navode iz Delegacije EU.

ODGOVORITE