I Turska bi mogla da raspiše referendum

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan je, ljut zbog odnosa unije prema Ankari, izjavio da bi i Turska mogla da uradi isto što i Velika Britanija - raspiše referendum sa pitanjem da li ta zemlja treba da bude članica EU.

Svijet 23.06.2016 | 11:01
I Turska bi mogla da raspiše referendum
"I mi možemo da pitamo građane da li treba da nastavimo pregovore sa Evropskom unijom ili da ih okončamo. Ako narod kaže 'nastavite' onda bi smo nastavili", rekao je Erdogan, prenijela je AFP.

Turski predsjednik je ranije optužio Evropsku uniju da ne žele da njegova zemlja postane članica zato što je Turska "država sa većinski muslimanskim stanovništvom".

Erdogan je rekao da je Turskoj obećano članstvo 1963. godine, kada su Ankara i Brisel prvi put potpisali ugovor o pridruživanju. Ali, kako je rekao, 53 godine kasnije - ništa se nije desilo.

"Zašto odugogovlačite", sapitao je Erdogan na okupljanju povodom Ramazanskog posta. Zvanična Ankara je burno reagovala na komentar britanskog premijera, za vrijeme predreferendumske kampanje u kojoj je Kameron izjavio da Turska neće postatti član Evcropske unije do 3000 godine".

(Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar