Tužilaštvo o novoj istrazi o Miškoviću

Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal u Beogradu intenzivno radi na istrazi privatizacije preduzeća "Banovo brdo", optužni predlog se priprema, a traže se svedoci saradnici u postupku protiv vlasnika Delta holdinga Miroslava Mišković zbog sumnje da je na toj privatizaciji profitirao, piše "Blic".

Srbija 22.06.2016 | 07:34
Tužilaštvo o novoj istrazi o Miškoviću
Kako navodi list pozivajući se na izvor blizak istrazi, Specijalno tužilaštvo već više meseci se bavi slucajem privatizacije Društvenog preduzeća "Banovo brdo".

"Zbog ove privatizacije su još krajem godine pohapšeni njegovi saradnici. Optužni predlog se uveliko priprema, ali su u toku i kontakti s pojedinima od uhapšenih koji bi mogli biti svedoci saradnici u postupku protiv samog Miškovića shodno činjenici da je ovim zloupotrebama zaradila zapravo sama kompanija Delta", rekao je Blicu izbor blizak istrazi.

Kako se dodaje, Mišković je u samo dva posla postao bogatiji za imovinu vrednu 44 miliona, a pritom su njegovi saradnici koji su mu omogućili tu zaradu uhapšeni ili su protiv njih podnete krivčne prijave.

"Blic" navodi da je od privatizacije preduzeća "Banovo brdo" profitirao 22,5 miliona evra, a ništa manje ni od zemljista u blizini hotela "Kraun plaza".

Kako podseća list, zbog te njegove dobiti u akciji "Rezač" krajem decembra prosle godine uhapseno je osmoro ljudi, među kojima i zaposleni u njegovim firmama.

Oni se terete da su u malverzacijama sa zemljištem i objektima koji su bili u vlasnistvu privatizovanog DP "Banovo brdo" za sebe i povezana pravna lica koja posluju u okvoru Miškovićevog Delta holdinga nezakonito pribavili korist od 22.527.977 evra.

Po nalogu Tuzilastva za organizovani kriminal tada je uhapsena Radmila Spasić, predsednica Upravnog odbora Delta investmenta.

Kako je pokazala istraga osumnjičeni su od 21. decembra 2007. godine pa do februara 2011. nakon privatizacije 70 odsto kapitala DP "Banovo brdo" neopsnovano upisali pravo korišćenja na oko 91 hektar gradskog građevinskog i poljoprivrednog zemljista u državnoj svojini u Železniku, Resniku, Baricu i Velikoj Mostanici.

Krivicna prijava je podneta i protiv Radice Vučković, bivše radnice Republickog geodetskog zavoda koja se sumnjici da je mimo zakona upisala njegovu firmu kao korisnika drzavne zemlje na Novom Beogradu u blizini hotela Kraun plaza cija je vrednost procenjena na 21 660 500 evra.

Specijalni sud u Beogradu osudio je juče na pet godina zatvora i novčanu kaznu od osam miliona dinara Miškovića, jer je pomogao sinu Marku da utaji porez po odbitku od oko 320,3 miliona dinara, odnosno oko tri miliona evra.

(Blic)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Mane

22.06.2016 07:28

Ovo lici na haski sud. Prvo optuze pa traze dokaza

ODGOVORITE
Name

Banjalučanin

22.06.2016 09:57

A Boska?

ODGOVORITE