Pilot: Šta se radi kada stvari krenu naopako

Vladimir Nikolić, pilot aviona "Er Srbije" koji će u četvrtak iz Beograda poleteti za Njujork, kaže da nema tremu, ali da ipak oseća malo uzbuđenja pred taj let.

Srbija 21.06.2016 | 10:13
Pilot: Šta se radi kada stvari krenu naopako
Posle skoro četvrt veka, iz Srbije će se od 23. juna ponovo leteti za Ameriku.

"Nema treme, ali ima malo uzbuđenja. Znamo šta smo do sada uradili, posle toliko posla konačno ćemo videti plodove svog rada", rekao je Nikolić na RTS-u.

Avion za interkontinentalni let dosta se razlikuje od uskotrupnih aviona kojima srpski piloti lete. Razlikuju se po veličini, broju sedišta, količini goriva, poseduju modernije sisteme i komforniji su, kaže Nikolić.

Let traje oko 10 sati, a u avionu će biti tri člana pilotske posade i 11 stjuardesa.

"Svako od članova posade će imati oko tri sata vremena za odmor. U biznis klasi jedno mesto je rezervisano za posadu", ističe Nikolić.

Pred let, pilot mora dobro da se odmori.

"Poletanje je rano, u 7.30, ali na aerodromu moramo da budemo dva sata pre poletanja. Moramo dobro da se naspavamo da bismo bili u dobrom psihofizickom stanju", objasnio je on.

Većina Nikolićevih kolega nije imala priliku da leti na takvom avionu.

"Ima nekoliko kolega iz 'Jata' koji su leteli, svako ima svoje mišljenje i tumačenje, ali ja najviše volim da učim na osnovu svog iskustva", ističe pilot "Er Srbije".

Pre četvrt veka, kapetan na letu Beograd-Njujork morao je ručno da crta mapu leta, dok danas tehnika u mnogo čemu olakšava posao pilotima.

"Imamo utrojene sisteme koji funkcionišu besprekorno, pa ako dođe do otkazivanja nekog sistema, bez problema nastavljamo dalje. I danas postoje mape koje se ručno crtaju. Kad dođemo na brifing, ručno ćemo nacrtati mapu", rekao je Nikolić.

On kaže da će najpre biti održan brifing za pilote, a zatim i sa kabinskom posadom.

"Imaćemo pilotski brifing, pogledaćemo kakvo je vreme ovde i na aerodromima, kao i ko će da leti koji sektor, kada ćemo odmarati. Posle idemo kod kabinske posade sa kojom pravimo isti brifing oko standardnih procedura", rekao je Nikolić.

(Agencije)
(Foto: O. Bunić / RAS Srbija)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Crni

21.06.2016 10:42

Sretno i da se sretno vratite toliko od mene

ODGOVORITE
Name

Mihailo Mikic

22.06.2016 00:03

SRBski se nekaze sretno vec SRECNO. Tako govore hrvati koji jos uvijek nisu pravilno naucili SRBski jezik i muslimani koji su pod uticajem Turaka zaboravili pojedine SRBske Rijeci. Rijec sretno dolazi od SRBske Rijeci kada nekog SRETNES NA PUT, A RIJEC SRECNO OD SRBSKE RIJECI SRECA. ZBOG TOGA OSOBLJU PREKOOKEANSKOG AVIONA: PILOTIMA I USLUZI KAO I PUTNICIMA ZELIMO UVIJEK SRECAN LET ZA AMERIKU IDA SE ONI ZA SRBOJU SVAKI PUT SRECNO VRATE!

Name

Crni

21.06.2016 10:42

Sretno i da se sretno vratite toliko od mene

ODGOVORITE
Name

mila

21.06.2016 12:56

Sretno,neka i mi imamo interkontinentalni let bas mije drago :-)

ODGOVORITE
Name

Mihailo Mikic

22.06.2016 15:22

Kada ne znaju SRBski da primaju, nece znati ni drzavu da vode i SRBstvo da brane! Sacuvaj nas Boze od onih SRBa koji strane jezike nisu naucili, a svoj SRBski jezik nisu izucili!

Name

b.luka

21.06.2016 13:04

Sretno

ODGOVORITE
Name

Gavrić

22.06.2016 00:08

Sretan Let!✈️

ODGOVORITE