Rusija gubi strpljenje zbog situacije u Siriji

Rusija počinje da gubi strpljenje zbog nespremnosti Vašingtona da odredi konkretne ciljeve u borbi protiv terorista, izjavio je načelnik Generalštaba Vojske Rusije Valerij Gerasimov.

Svijet 20.06.2016 | 22:08
Rusija gubi strpljenje zbog situacije u Siriji
Prošle nedjelje je američki državni sekretar Džon Keri izjavio da Vašington gubi strpljenje zbog sirijskog sukoba.

Nakon toga je predstavnik američkog Stejt departmenta Džon Kirbi dodao da Keri nije prijetio Rusiji, već je izrazio svoje nezadovoljstvo zbog nastale situacije.

„Zbog situacije u Siriji gubimo strpljenje mi, a ne Amerikanci. Mi u potpunosti ispunjavamo svoje obaveze i dogovore za obezbjeđivanje prekida vatre i nacionalnog pomirenja u Siriji“, rekao je Gerasimov.

On je dodao da Rusija tri mjeseca šalje koordinate ciljeva DAEŠ-a i Nusra fronta u SAD, a da SAD i dalje ne mogu da odrede koje oružane grupe pripadaju teroristima, a koje sirijskoj opoziciji.

„Kao rezultat toga, teroristi aktivno obnavljaju svoju snagu i situacija ponovo eskalira“, dodao je Gerasimov.

Sirija se nalazi u građanskom ratu od 2011, u kome se brojne opozicione snage i islamske ekstremističke grupe bore protiv vladinih snaga i pokušavaju da sruše vladu predsjednika Bašara el Asada.

Režim prekida vatre kojem su posredovale SAD i Rusija na snazi je od 27. februara. Prekid vatre ne odnosi se na terorističke organizacije kao što su DAEŠ i Nusra front.

(Sputnjik)
(Foto: Sputnik/ Maxim Blinov)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Md

21.06.2016 07:16

Putin je izjavio da je Amerika pobjedila dobro opremljenu vojsku Iraka za deset dana a da nije u stanju da pobjedi grupu narkomana i terorista . Što je naravno upravu, ali sad Rusija to isto nije u stanju već godinu dana.To sve pokazuje da su im ti teroristi potrebni kao pokriće za provođenje njihovih ciljeva.

ODGOVORITE
Name

vrs rvi

21.06.2016 13:19

Prvo SAD (a ne amerika) nije pobjedila sama Irak. To je učinilo 28 država članica NATO-a. Drugo Rusija nema ama baš nikakvog interesa da štiti teroriste. Oni već imaju u Siriji sve što je strateški potrebno. Odmah je rečeno da će pružiti samo vazdušnu podršku i ništa više. Treće ID i "umjerena" opozicija su američki proizvod kome ističe rok trajanja ali ipak ih Ameri još čuvaju za neke planove. Kako će se razdvojiti kao što rekoše kada spavaju u istim kasarnama. Zato i ne daju Rusima koordinate. U svakom slučaju sa njima ili bez njih doći će ubrzo kraj ovim monstrumima.

Name

Crni

21.06.2016 09:14

Ne ide to tako lako bila je i bivša Yugoslavija sila i isplanirano sve bilo pa je napala Sloveniju pa Hrvatsku pa Bosnu koja je najslabija bila pa ništa a ovi su još teroriste rasuli se u grupicama vire od svakud gdje će bombe razapeti

ODGOVORITE
Name

Md

21.06.2016 09:36

Kakve grupice tačno se zna gdje je linija razdvajanja i ko drzi koju teritoriju.

Name

virus

21.06.2016 14:40

Aha u Tuzli Sarajevu, Sloveniji, Krvatskoj napadali nenaoruzane vojnike demokrate danasnjice.

Name

Md

21.06.2016 15:37

Pojma nemaš.