Veliki obrt: Srpski alpinista je živ!

Gorska služba spasavanja Srbije /GSS/ je saopštila da je taj uspon organizovalo PSD Kopaonik iz Beograda i da je srpski alpinista učestvovao u akciji spasavanja zajedno sa pripadnicima gorske spasilačke službe iz Italije

Srbija 19.06.2016 | 16:59
Veliki obrt: Srpski alpinista je živ!
Gorska služba spasavanja Srbije (GSS) saopštila je danas, povodom navoda italijanskih medija da su spasioci GS S učestvovali u planinarskoj akciji na Alpima u kojoj je jedan srpski alpinistapoginuo, da se među učesnicima planinarske akcije nalazio samo jedan član GS S koji nije stradao i koji nije ni među povređenima.

GS S je saopštila da je taj uspon organizovalo PSD Kopaonik iz Beograda i da je srpski alpinista učestvovao u akciji spasavanja zajedno sa pripadnicima gorske spasilačke službe iz Italije.

Italijanska agencija ANSA javila je ranije danas da je u nesreći u Julijskim alpima blizu italijansko-slovenačke granice poginuo 30-godišnji srpski alpinista, dok je njegov dve godine mlađi kolega u teškom stanju prebačen u bolnicu u Udinama, a povređena je i treća ženska osoba (28).

Kako prenosi agencija, oni su bili deo grupe od 12 članova Gorske službe iz Srbije koji su bili na izletu u Italiji, a nesreća se desila juče popodne na planini Kanin koja je u ovo doba godine još prekrivena snegom i ledom.

Navedeno je da se poginuli alpinista okliznuo, padao 300 metara i preminuo na mestu, dok su drugom planinaru lekari Hitne pomoći uspeli da stabilizuju stanje iako mu je srce stalo četiri puta, nakon čega je helikopterom prebačen u Udine.

ANSA je navela da su njih dvojica treću alpinistkinju prilikom pada povukli desetine metara na dole, ali da njen život nije ugrožen.

Ostale srpske planinare je helikopterom odatle izbavila lokalna Gorska služba spasavanja, navela je ANSA i dodala da karabinjeri ispituju šta se dogodilo.

(Telegraf/Tanjug)

Komentari / 0

Ostavite komentar