Srbin poginuo u Alpima

U nesreći u Julijskim Alpima, blizu italijansko-slovenačke granice, poginuo je 30-godišnji srpski alpinista, javlja italijanska agencija Ansa.

Srbija 19.06.2016 | 15:04
Srbin poginuo u Alpima
Takođe, navedeno je da je njegov dvije godine mlađi kolega u teškom stanju prebačen u bolnicu u Udinama, a povrijeđena je i treća ženska osoba (28).

 Kako prenosi agencija, oni su bili dio grupe od 12 članova Gorske službe iz Srbije koji su bili na izletu u Italiji, a nesreća se desila juče popodne na planini Kanin, koja je u ovo doba godine još prekrivena snijegom i ledom.

Navedeno je da se poginuli alpinista okliznuo, padao 300 metara i preminuo na mjestu, dok su drugom planinaru ljekari Hitne pomoći uspjeli da stabilizuju stanje, iako mu je srce stalo četiri puta, nakon čega je helikopterom prebačen u Udine.

Ansa je navela da su njih dvojica treću alpinistkinju prilikom pada povukli desetine metara na dole, ali da njen život nije ugrožen.

Ostale srpske planinare helikopterom je odatle izbavila lokalna Gorska služba spasavanja.

Agencija navodi da karabinjeri ispituju šta se dogodilo.

List "Gazetino" iz Udina navodi da se smatra da je grupa srpskih alpinista ušla iz Slovenije na teritoriju italijanske opštine Rezia, koja se nalazi na 35 kilometara sjeverno do Udina i da su planinarili na visini od 2.300 metara.

Dnevnik je prenio i da je alpinista poginuo, a da je teško povrijeđen 33-godišnji muškarac, dok je 28-godišnja djevojka polomila ruku i imala hipotermiju.

Navedeno je da njihovi prijatelji nisu mogli odmah da pozovu pomoć, pošto nisu imali signal na telefonu, a kada su konačno uspjeli da se jave Gorskoj službi u Srbiji, odatle su putem međunarodnog centra za policijsku saradnju u austrijskom Thorl-Maglernu aktivirane spasilačke ekipe u italijanskom regionu Friuli-Venecija Giulia, koje su obezbijedile helikopter. 

(Agencije)  

Komentari / 0

Ostavite komentar