HNS pozvao državu da se pridruži borbi protiv huligana!

Izvršni odbor Fudbalskog saveza Hrvatske (HNS) pozvao je državne institucije da se pridruže u borbi protiv huligana. Fudbalski savez Hrvatske imao je dojavu da će navijači bakljadom u 86. minutu prekinuti meč sa Češkom na EP, kaže poverenik za bezbednost Miroslav Marković.

Fudbal 18.06.2016 | 18:00
HNS pozvao državu da se pridruži borbi protiv huligana!
Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović predložila je da se održi sednica Vlade zbog nereda koji su se dogodili na utakmici protiv Češke na Evropskom prvenstvu u Francuskoj, prenela je agenicja Hina.

"Pozivamo hrvatsku državu, ali i Uefu, da nam se pridruže u borbi protiv huligana, da konačno iskorenimo zlo koje je sposobno u senku baciti sve ono što 'Vatreni' pružaju na terenu. Da počnemo kažnjavati one koji počine zločin, a ne one koji su njegove žrtve", navodi se u saopštenju HNS.

Na jučerašnjoj utakmici drugog kola Grupe D izmedju Hrvatske i Češke došlo je do prekida pošto su hrvatski navijači u 85. minutu poubacivali pirotehnička sredstva na teren.

Fudbalski savez Hrvatske saopštio je da je u pripremi utakmice protiv Češke učinjeno sve kako bi se sprečili incidenti.

"HNS, hrvatska reprezentacija, hrvatski reprezentativci, hrvatski nogomet, hrvatski navijači i hrvatska država još su jednom osramoćeni na evropskoj pozornici od grupe huligana kojima ništa hrvatsko nije sveto, i koji su u Sent Etjenu svojim ponašanjem upropastili prekrasan fudbalski festival", navodi se u saopštenju HNS i dodaje:

"U pripremi ove utakmice HNS je učinio sve što je u moći kako bi sprečio incidente, pa su tako upozoreni i Uefa i francuska policija o namerama huligana da prekinu utakmicu", dodaje u saopštenju.

Iz HNS podsećaju da jučerašnji neredi na utakmici protiv Češke nije prvi dogadjaj koji je "zaprepastio hrvatsku javnost".

"Neefikasnost i uopšte nedostatak želje državnih institucija da barem počnu rešavati taj problem, podstakao je huligane da nastave s ovakvim delima. Incident u Sent Etjenu upravo je plod takvog pasivnog odnosa hrvatske države, pa smo danas svi taoci grupe huligana", navodi se u saopštenju.

HNS se izvinio svim gledaocima na stadionu zbog izazivanja nereda i prekida utakmice, a takodje zahvalili su se navijačima i na podršci tokom celog susreta.

Evropska fudbalska unije (Uefa) ranije danas pokrenula je disciplinski postupak HNS zbog nereda na utakmici u Sent Etjenu.

Fudbalski savez Hrvatske imao je dojavu da će navijači bakljadom u 86. minutu prekinuti meč sa Češkom na EP, kaže poverenik za bezbednost Miroslav Marković.

Zato je i francuska specijalna policija uđla na stadion i ogradila tribinu sa našim navijačima. Deo izrednika se odmah razbežao, ali ćemo putem video zapisa utvrditi njihov identitet" rekao je Marković, a prenosi Indeks.

Francuski mediji prenose da je oko 29 hrvatskih navijača uhapšeno na stadionu u Sen Etjenu, nakon što su zasuli teren bakljama i topovskim udarima i izazvali petominutni prekid.

Zbog nastalih događaja UEFA je pokrenula disciplinski postupak i HNS očekuje kazna zbog divljanja navijača.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar