EURO - Tri promjene, tri gola, tri boda: To je prava Belgija!

Crveni đavoli u drugom poluvremenu meča u Bordou slomili otpor Republike Irske - 3:0!

Fudbal 18.06.2016 | 17:15
EURO - Tri promjene, tri gola, tri boda: To je prava Belgija!
Toliko su dobri individualno da su morali da prorade i kao kolektiv. Ako su se u prvom kolu ugušili u sopstvenoj nemoći i izvanrednoj taktičkoj postavci Italijana, Belgijanci su u drugom na suvi kvalitet napravili krupan korak ka plasmanu u osminu finala. I to direktno, jer su posle pobede nad Republikom Irskom zaposleli drugu poziciju Grupe E, sa dobrim izgledima da na njoj i ostanu - 3:0.

Najviše zato što je proradio Romelo Lukaku. Centarfor Evertona dao je dva gola u Bordou - doduše, nije mu bilo teško, jer su oba pala posle klasičnih kontranapada - i tako upalio mašinu Marka Vilmotsa, za koju se posle premijere verovalo da je pokvarena.

Popravio ju je sam selektor Crvenih đavola, odlukom da na klupi ostavi defanzivno orijentisane Maruana Felainija i Radžu Najngolana, umesto njih na teren je poslao Musu Dembelea i Janika Fereiru Karaska, ali je uz njih još bolji potez povukao promenom desnog beka. Na klupu je preselio Simana, koji se nije proslavio protiv Azura, na teren poslao Tomasa Menijea i odmah se videlo da Belgija deluje brže, konkretije, smislenije.

Ruku na srce, protivnik nije ista kategorija po kvalitetu. Osim nekoliko sporadičnih napada Republika Irska uglavnom je bila u podređenom položaju. Naročito u drugom delu meča, kad je i pala odluka. Na pasove Kevina de Brujnea i kapitena Edena Azara,Lukaku je stigao do kote 17 kad su u pitanju pogoci za državni tim i tako potvrdio da je u sjajnoj formi, jer je na poslednjih sedam mečeva dao isto toliko golova.

Posebno impresivan bio je De Brujne, posle ovog meča može da se pohvali da najviše od njega zavise rezultati reprezentacije. Svedoče o tome i brojke, dao je pet i namestio isto toliko golova u minulih deset susreta. Ovaj sa Ircima doživao je kao neku vrstu iskupljenja za očajnu partiju protiv Italije, pa je akcija pre prvog gola Lukakua bila impresivna.

Između dva Lukakuova pogotka smetio se hitac glavom Aksela Vicela, ali i sumnjiva odluka u kaznenom prostoru Kurtoe. Tobi Aldervejreld je kung-fu udarcem intervenisao ispred Šejna Longa, a čak i da je tad dosuđen penal, teško da bi se ostrvska selekcija otrgla iz kandži danas vrlo dobrih Belgijanaca, koji su ličili na selekciju dostojnu završnice ovog turnira.

PRVENSTVO EVROPE, GRUPA E, DRUGO KOLO

BELGIJA - REPUBLIKA IRSKA 3:0 (0:0)

/Lukaku 48, 70, Vicel 61/

Bordo
Stadion: Matmut Atlantik
Gledalaca: 40.000
Sudija: Cunejt Čakir (Turska)
Žuti kartoni: Vermalen (Belgija), Hendrik (Republika Irska)

BELGIJA (4-2-3-1): Kurtoa – Menije, Aldervejreld, Vermalen, Vertongen – Vicel, Dembele (od 57. Najngolan) – Karasko (od 64. Mertens), De Brujne, Azar – Lukaku (od 83. Benteke).

REPUBLIKA IRSKA (4-4-1-1): Rendolf – Kolman, O'Šej, Klark, Vord – Hendrik, Vilan, Mekarti (od 62. Meklin), Brejdi – Hulahan (od 72. Mekgidi) – Long (od 79. Kin).

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar