U Republici Srpskoj 385 liječenih zavisnika

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite, odnosno Javna zdravstvena ustanova Institut za javno zdravstvo Republike Srpske uspostavilo je integrisani informacioni sistem za praćenje pojava i posljedica zloupotrebe opojnih droga, kojim su evidentirani liječeni zavisnici u Republici Srpskoj.

Republika Srpska 18.06.2016 | 13:15
U Republici Srpskoj 385 liječenih zavisnika
Na osnovu prijava liječenih zavisnika, zaključno s 31. decembrom 2014. godine, u Republici Srpskoj ih je registrovano ukupno 385.

Ranija istraživanja su pokazala da najveći broj liječenih zavisnika pripada opijatskom tipu zavisnosti, tj. primarno sredstvo zavisnosti je heroin, prosječna starost zavisnika je 33 godine, a najveći broj se nalazi u starosnoj kategoriji od 30 do 34 godine.

Od ukupnog broja liječenih zavisnika, njih 60,2 posto navodi da je porodica prva otkrila problem sa zavisnošću, a 10,6 posto da je to bila policija, navodi se u Prijedlogu strategije nadzora nad opojnim drogama i suzbijanja zloupotrebe opojnih droga u Republici Srpskoj u periodu od 2016. do 2021. godine.

U tom dokumentu, koji će naredne sedmice biti razmatran na sjednici Narodne skupštine, precizira se da, kao najčešći razlog eksperimentisanja opijatima i drogama, zavisnici navode znatiželju (23,6 posto), uticaj vršnjaka ili partnera (15,5 posto) i razonodu (14,2 posto), dok se među dominantnim etiološkim faktorima, procijenjenim od zdravstvenih profesionalaca, ističe uticaj mikrosocijalne klime na koju porodica nije uticala (društvo, partner) i disfunkcionalnost porodice.

Od ukupnog broja liječenih zavisnika utvrđeno je da se 31,2 posto zavisnika predoziralo bar jednom. U pogledu kretanja zaraznih bolesti, evidentirano je da 33,1 posto zavisnika ima pozitivan test na hepatitis C, a to ukazuje na rizično ponašanje koje zavisnike stavlja u rizik od zaraznih bolesti.

Stanje u vezi sa zloupotrebom opojnih droga u Republici Srpskoj pokazuju i podaci o broju i vrsti zaplijenjenih droga na ilegalnom tržištu od 2002. do 2014. godine.

Na osnovu podataka u vezi sa zaplijenjenim količinama, konstatovano je da je najraširenija zloupotreba marihuane. Heroin je druga droga po zastupljenosti, dok je u posljednjih nekoliko godina u fazi stagnacije ilegalna trgovina kokainom, na osnovu čega se izvodi zaključak da se ovo tržište približava evropskom ilegalnom tržištu.

Iako su pojedinačno institucije sistema aktivne i uspješne na polju suzbijanja zloupotrebe opojnih droga, međusektorska saradnja u rješavanju problema nije na potrebnom nivou, a jedan od razloga je taj što u Republici Srspkoj nema dovoljno zajedničkih projekata i programa više ministarstava, institucija Vladinog i nevladinog sektora, poput akcionih planova koje neke zemlje imaju i sprovode ih pod pokroviteljstvom vlade, navodi se u predloženoj strategiji.

Opšti ciljevi strategije su očuvanje i unapređivanje zdravlja stanovništva, te sprječavanje i smanjenje zloupotrebe opojnih droga.

Zagovara se i sistemsko razvijanje mreže institucija i organizacija civilnog društva, u okviru kojih će se osigurati dostupnost i raspoloživost tretmana, liječenja, rehabilitacije i socijalne reintegracije zavisnika, ali i odlučno i dosljedno primjenjivanje i sprovođenje zakonskih mjera protiv proizvodnje i prodaje opojnih droga.

Izvor: Nezavisne

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Crni

18.06.2016 23:24

Kad bog da nekom zdrav razum a on ga sebi sam oduzima ništa zalosnije . Što čovjek sam sebi može biti neprijtelj ne može niko drugi.

ODGOVORITE