Na jesen snimanje serije o Nemanjićima

TV serija RTS "Krunisanje Stefana Prvovenčanog: Prva nemanjićka kraljevina", po scenariju Gordana Mihića, počeće da se snima na jesen, a očekuje se da će biti emitovana 2017. godine, kada se obilježava 800 godina od krunisanja Stefana Prvovenčanog za kralja Srbije.

Srbija 17.06.2016 | 22:50
Na jesen snimanje serije o Nemanjićima
Serija je u pripremnoj fazi i za sada je poznato jedino da će za režiju biti zadužen Marko Marinković, za scenografiju Kiril Spasevski, a za kostime Boris Čakširan.

To će biti prva srpska TV-serija o srednjovekovnoj nemanjićkoj državi. Scenarista Gordan Mihić istakao je da će u toj "romansiranoj televizijskoj biografiji stvaranje prve srpske države", fokus priče biti na Stefanu Nemanji i njegovim sinovima Vukanu, Stefanu i Rastku, kao i na odnosima i uticaju velikih sila, unutrašnjim političkim borbama u mladoj srpskoj državi i sticanju autokefalnosti srpske crkve.

Reditelj Marko Marinković objasnio je da je sve još u pripremnoj fazi, kao i da će se ekipa truditi da ne imitira svjetske produkcije poput BBC-ja, poznatog po dramatizaciji s istorijskom pozadinom, već će nastojati da stvori nešto autentično.

"Serija će biti ispunjena melodramatičnim elementima koji će postepeno dovoditi do transformacije likova u velike vojskovođe, diplomate i vladare", naveo je Marinković.

(Beta)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Mihailo Mikic

18.06.2016 01:37

Stefan Nemanja ili Sveti Simon Mirotocivi je rodonacelnik savremenig SRBstva i osnivac Svete Loze Nemanjica. Zato je od Boga greota a od naroda sramora da SRBi nemaju snimit film o njegovom Bogoljubivom i Rodoljubivom SRBSKOM zivotu. Pazimo samo da se ne osramotimo pred svojim precina i potomcina. Zato snimimo filim koji ce verodostojno svedociti o hriscanskom zivotu Svetog Simeona Mirotocivig i njegovoj borbi za oslobodjenje i ujedinjenje Vaskolikig SRBstva. SRBsku drzavu su stvarali i stvorili SRBski Svetitelji. Zato se prekrstimo, poklonimo pred njima i povratimo Bogu i SRBstvu: Pravoslavlju i Svetosavlju kao vrhuncu hriscanske pravoslavne nacionalne ideologie i SRBskom nacinu zivota, prije nego sto pocnemo da radimo na ovom Bogo ugodnom i poucnom djelu!CESTITAMO!

ODGOVORITE
Name

veljko živković

19.06.2016 09:28

Коначно добијамо серију о Немањићима! Ја бих изабрао Танасија Узуновића или Воју Брајовића или Микија Манојловића или Томислава Трифуновића као Стефана Немању, Растка Лупуловића или Светозара Цветковића или Милоша Тимотијевића као Светог Саву, Пеђу Бјелца или Бранислава Трифуновића као Краља Стефана Првовенчаног, Вука Костића или Сергеја Трифуновића као Вукана Немањића, Уроша Јовичића као Краља Радослава, Петра Стругара као Краља Владислава, Ненада Јездића као Краља Уроша, Милоша Тимотијевића као Краља Драгутина, Богдана Диклића као Краља Милутина, Миодрага Кривокапића или Драгана Јовановића као Краља Стефана Дечанског, Војина Ћетковића или Жарка Лаушевића или Бранимира Поповића као Цара Душана, Милоша Биковића као Цара Уроша у серији о Немањићима! Серија „Прва Немањићка краљевина“ биће много најгледанија у свим регионима, биће много одлична и добра серија!

ODGOVORITE