Zauber: F1 nije ravnopravna!

Direktorka Zauberovog F1 tima Moniša Kaltenborn tvrdi da borba u Formuli 1 nije ravnopravna.

Ostali sportovi 19.06.2016 | 15:45
Zauber: F1 nije ravnopravna!
Zauber i Fors Indija su prošle godine podneli zvaničnu žalbu zbog monopola u F1 zbog čega je Evropska unija istraživala strukturu upravljanja i sistem novčanog nagrađivanja.

Kaltenborn priznaje da je frustrirana što se ništa nije promenilo u vezi sa stvarima za koje ona misli da nisu poštene, u raspodeli prihoda, jer se timovi kao što je njen muče finansijski.

"Razočarani smo jer je F1 fantastičan sport. Pokušali smo da razgovaramo sa deoničarima kako bi nešto promenili jer to nije mnogo teško. Nije problem što ne žele da promene nešto što nam se ne sviđa, već što to značajno utiče na takmičenje. Ono postaje sve manje fer. Zbog toga se borba nastavlja", rekla je direktorka Zaubera. 

Vozači Zaubera Markus Erikson i Felipe Nasr su među šest pilota koji nisu osvojili nijedan bod ove sezone. 

"Određeni timovi koji učestvuju u donošenju pravila su privilegovani u smislu komercijalne raspodele. Kada to utiče direktno na takmičenje normalno je da ćemo se boriti protiv toga. Sve što želimo je jednak status na stazi. Dobar si ili loš, ali sada ekipe kao što je Fors Indija čak i sa jednim od prva tri mesta nikad ne mogu da imaju prihod kao neki drugi timovi. To nije u redu", dodala je Kaltenbornova. 

Paralela sa Premijer ligom

"Tamo poslednjeplasirani tim dobija za nijansu manje novca od šampiona jer veliki klubovi imaju prednost u sponzorstvima i reklami. Sa takvim sistemom Lester može da osvoji titulu, ali u F1 veliki timovi imaju mnogo više nego mali", rekla je Austrijanka indijskog porekla.

Već nedeljama se spekuliše o budućnosti Zaubera zbog navodnih finansijskih problema švajcarskog tima. 

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar