Za samo dvije godine umrlo 10 glumaca

Desetak glumačkih velikana stupilo je na nebesku scenu tokom protekle dvije godine.

Srbija 17.06.2016 | 15:14
Za samo dvije godine umrlo 10 glumaca
Upravo je Manda na sahrani Velimira Bate Živojinovića ovu godinu, koju nije doživeo ni do isteka prve polovine, nazvao najtužnijom za glumce. Ni drugi nisu propustili da pomenu da se tada Bata, a sada sasvim neočekivano i Manda, pridružuju odabranoj nebeskoj podjeli koja postaje sve veća.

Desetak glumačkih velikana stupilo je na nebesku scenu tokom protekle dvije godine, otkad je 7. jula 2014. Bora Todorović preminuo u 84. godini u KCS, gdje se oporavljao poslije operacije slijepog crijeva.

Četiri mjeseca kasnije, 9. novembra, otišao je poslije duge bolesti i legendarni Nikola Simić, u 81. godini.

Prije ravno godinu dana, 17. juna, u 86. godini nas je napustio i Vlastimir Đuza Stojiljković, ležeći na infektivnoj njezi KCS.

Dvadesetak dana kasnije, 7. jula 2015. i jedna velika glumica pridružila se ovim čuvenim kolegama - Đurđija Cvetić, voljena Seka iz "Grlom u jagode", preminula je u 73. godini.

Krajem prošle godine, drugog dana decembra, otišao je i Srboljub Srba Milin, jedan od osnivača pozorišta "Dadov" i penzionisani član Narodnog pozorišta, u svojoj 75. godini.

I Ljubo Moljac preminuo na sceni
Publika pamti još jednu glumačku smrt na sceni. Miodrag Andrić, popularni Ljuba Moljac (1943 - 1989) bio je rasni komičar kojeg su poredili sa nekim od najvećih svjetskih imena poput Bastera Kitona. Omiljen među kolegama i gledaocima, član Ateljea 212 u vrijeme najslavnijih dana ove kuće, iznenada je preminuo u Zagrebu, 22. januara 1989. godine, prethodno dobivši izliv krvi u mozak. Pozlilo mu je na bini dok se nalazio na turneji sa "Tri nosketara" (sa Milovanom Ilićem Minimaksom i Jovom Radovanovićem) u banijskom mjestu Glina u Hrvatskoj.

Već na samom početku ove, za glumce najtužnije godine, prvih dana januara, preminuo je u 75. godini Dušan Golumbovski.

A onda, jedni za drugim...

Odlazak Dragana Gage Nikolića 11. marta u 73. godini šokirao je i rastužio sve, a cijeli region se poklonio legendi.

Potom, dvije sedmice kasnije, takođe poslije borbe sa opakom bolešću, ali opet sasvim neočekivano i svakako prerano, 26. marta u 38. godini odlazi i popularni i svestrani Marinko Madžgalj.

Valtera, ni poslije dugogodišnje bolesti, mnogi nisu uspjeli da pojme kao smrtnog, a 22. maja i Velimir Bata Živojinović se pridružio besmrtnima.

Pozorište Atelje 212, već "sviklo" na gubitke posle odlaska Gage, Đuze, Madžgalja..., oprostilo se krajem prošlog mjeseca i od velikog glumca Đorđa Jelisića, koji se proslavio kao filmski pop Spira, a preminuo 27. maja, u 91. godini, u beogradskom domu za stare.

(Večernje novosti)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

***

17.06.2016 13:27

Bog je donio odluku , tesku' za glumice i glumce za predstavu nebesku...

ODGOVORITE
Name

Stokan

17.06.2016 13:46

Neka im je vječna slava. Pa zar moramo i prebrojavati umrle srpske glumce. Sve je to od Boga dato, kako je Bog zapisao tako če i neko umrijeti.

ODGOVORITE
Name

Toma_grobar

17.06.2016 14:03

Iskreno se nadam da godine pred nama budu rezervisane za politicare.

ODGOVORITE
Name

Ko to kaze ko to laze...

17.06.2016 14:21

Koliko je inzenjera, magistara i doktora nauka odapelo...ovakvi kakvi ste, necete ih nadoknaditi ni za 1000 godina. Okrecite se kozama i ovcama, da vas dogadjaji ne prestignu..Hvala glumcima za dobro odigrane uloge u svim tim antologijskim filmovima...

ODGOVORITE
Name

da

17.06.2016 15:45

Okrenucemo se ovcama i kozama ali da ti budes Jarac predvodnik...

Name

Smrt je ...

17.06.2016 15:07

Smrt je neproverena istina. Glumci kao i ostali ( tesari zidari piloti grobari) nista bitno sem sto su Moljac Madjgalj i Manda zaista bili mladi za umiranje a za ove ostale po godinama je normalno umreti. Slava i miran pokoj mrtvima

ODGOVORITE