Kako se gradio Pavlovićev 'Akva park'

“Akva park” Slobodana Pavlovića gradio se “u hodu”, jer ni danas niko nema gotovu projektnu dokumentaciju – izjavio je danas tokom saslušanja u Okružnom privrednom sudu u Bijeljini vještak građevinske struke Mirsad Izić, koga je, osim suda, angažovao i izvođač radova, preduzeće “Final prom”.

Republika Srpska 16.06.2016 | 19:54
Kako se gradio Pavlovićev 'Akva park'
Dok odbrana Slobodana Pavlovića želi da dokaže da konstrukcija vodenog parka u “Slobomiru” nije kvaliteno urađena, vlasnik “Final proma” tvrdi da ovoj firmi prijeti nestanak, jer od Pavlovića ne može da naplati svoja potraživanja.

Izvođač radova - firma „Final prom“ ništa nije radila na svoju ruku, već po projektnoj dokumentaciji – rekao je, tokom ispitivanja, vještak Izić i napomenuo da je zbog brzine izvođenja radova bilo odstupanja u građenju „Akva parka“.

„Što se tiče kvaliteta, čuli ste vještaka, koji tvrdi da su radovi izvedeni u skladu sa ugovorima, projektom i nalozima investitora“, rekao je za BN televiziju Risto Kojić, advokat preduzeća “Final prom” iz Bijeljine.

Odbrana tvrdi drugačije:

„To su navodi vještaka. To nije tačno; da bi radio po nalozima investitora, izvođač radova mora da ima saglasnost investitora, a nije imao“, kaže Slobodan Govedarica, advokat firme “Akva siti” Slobodana Pavlovića.

Građenje „Akva parka“ bio je veliki zalogaj za firmu “Final prom”, koja je morala da se dodatno „ojača“ i ljudski i mehanizacijom – napomenuo je vještak Izić, koga je tužena strana ispitivala o metodama njegovog rada. Tvrdi da su Izićeve procjene paušalne, bez validnih činjenica.

„Zato što je provedeno vještačenje Instituta za materijale Sarajevo i utvrđen je loš kvalitet radova „Final proma“. I radovi su više fakturisani u donosu na izvedene radove“, naglasio je Govedarica.

Advokat firme „Final prom“ Risto Kojić ističe da su radovi izvedeni u određenom obimu, vrijednosti i kvalitetno, ali da nisu plaćeni. „Prema tome, razlika između onoga što je plaćeno i što je stvarno urađeno, mora da se plati“, dodaje Kojić.

„Mi ćemo u toku postupka dokazati da stabilnost i funkcionalnost objekta nije zadovoljavajuća i dovela je u pitanje čak postojanje objekta“, odgovara Govedarica.

S druge strane, zbog potraživanja od “Akva sitija” upitan je i opstanak firme “Final prom”, tvrdi njen vlasnik.

“A ne bih bio prvi. Ako se slože kockice i upitamo šta je sa “Zidarom” iz Loznice koji je gradio most, pa nestao. Šta je sa firmom “Elbet”, koja je gradila Univerzitet, pa nestala. Šta će biti sa firmom “Final prom”? Nadam se da neće nestati”, kazao je Gojko Ivanović, vlasnik “Final proma”.

Sudija Božana Gužvić upitala je na početku glavne rasprave da li, poslije tri godine, strane imaju volju ili želju da se spor riješi sporazumno, ali je loptica prebacivana s jedne na drugu stranu terena.

Ovaj složen predmet, kako sada stvari stoje, neće biti završen ni u ovoj godini – dodala je sudija Gužvić.

Samo troškovi sudskog vještačenja već iznose oko 80.000 KM. S obzirom na to da se naknade sudskim vještacima isplaćuju putem “Banke Srpske”, koja je sada u likvidaciji, na početku saslušanja vještak Izić je oštro negodovao što ne može da naplati, na šta je sudija Gužvić rekla da razumije njegov revolt, ali da ona i sud nisu prava adresa, već da ide u Banjaluku.

Izić odgovara: "Da, sve su pojeli Vlada Srpske i Željka Cvijanović."

Nastavak glavne rasprave u ovom predmetu je 30. septembra.



(BN televizija)

Komentari / 41

Ostavite komentar
Name

VELIKI SRBI

16.06.2016 17:59

SVI VELIKI SRBI KOJI SU KAO SVOJE PARE DONIJELI DA NAS SPASE DOŠLI SU DA DODATNO OPLJAČKAJU OVAJ NAROD. ČUJ PATRIOTIZAM. HA, HA,HA. KOD NAS SE PATRIOTIZAM ZOVE LOPOVLUK.

ODGOVORITE
Name

dragan

16.06.2016 20:39

Na koje ti velike Srbe mislis?? Pa ko je jos osim njega donio pare ovde?? Ako ih je i gdje uzeo to je bilo u Americi i donio ih ovde, a mogao je tamo da zivi do kraja zivota i da nista ne radi... Najbolje bi bilo sad zatvoriti ga, ugasiti njegove firme i ostaviti preko 1000 ljudi bez posla,..sa ovako sposobnom vlasti vjerujem da ce drzava vrlo brzo za njih naci novo zaposlenje...hvala,toliko :)

Name

profesor

16.06.2016 21:31

Sta je to donio a da mu se nije visestruko isplatilo i koga cete okriviti za propast fakulteta televizije sitija....ko ce radnike ostaviti bez posla do on sam svojim pogresnim potezima i prevarama sta lupetas?

Name

Milovan

16.06.2016 18:24

I gdje je matora mrcina uopste? Sve u zatvor!

ODGOVORITE
Name

Slobomir

16.06.2016 18:58

Da li neko može da mi kaže šta se dešava na njegovom univerzitetu i kakvo je tu stanje ??? Posto sam čuo indirektne priče da je to pred gašenjem !

ODGOVORITE
Name

Odgovor

16.06.2016 19:15

Nije pred gašenjem već ugašen. Nema profesora neće biti ni ni diploma. Roditelji prebacujte djecu sa Pavlovićevog na druge fakultete.

Name

prof.

16.06.2016 21:42

Ja sam tamo prof. Casno sam radio, nisam muljao ni sa nastavom ni sa ispitima. Niko nije polozio dok nije naucio. Pavlovic nama profesorima i asistentima duguje velike pare, nece niko vise da radi jer ne placa. Univerzitet je propao, izvesce ono malo studenata sto je ostalo i kljuc u bravu. Da mi je videti ko ce tamo upisati ove godine... Niko pametan

Name

Re profesoru

17.06.2016 05:24

Nećete vi izvesti ni jednog jedinog studenta više jer je sve propalo, pomozite toj djeci da se prebace negdje na druge fakultete da ne izgube to što su ispolagali.

Name

prof.

17.06.2016 08:46

Postoji ugovor sa Sinergijom, mogu tamo bez problem nastaviti skolovanje. A ispite ce im priznati i bilo koji drugi privatni fakultet

Name

Student

17.06.2016 21:03

Da li se isplati upisivati narednu godinu studija na njegovom univerzitetu,ako je takva situacija

Name

Prof.

18.06.2016 06:19

Kod Pavlovića su prestali dolaziti profesori,računi blokirani,imovina pod hipotekom. Fakultet će izgubiti dozvolu za rad ako već nije.

Name

d11

18.06.2016 10:40

Pitanje za prof. Ako ce izvesti jos to studenata sto je ostalo, zasto upisuju sad nove?

Name

brucos

18.06.2016 11:12

Upisuju samo one koji uzimaju prelaznicu za inostranstvo i naravno to naplacuju..znaci samo zbog toga i dok jos mogu izdati potvrde za dalje..

Name

d11

18.06.2016 11:26

Student sam tog fakulteta par godina , tacno je da pojedinih profesora nema ili dodju ponekad,ali ima ih i koji su redovni svako predavanje.

Name

Vještak

16.06.2016 19:31

Vještaku Iziću sada ne valja Vlada RS i Željka C. kada treba naplatiti velike troškove vještačenja a zaboravio je da je vještak postao kao politički podoban i da je radi licence bez polaganja i plaćanja zarađivao na ispitima drugih vještaka kao politički podoban član komisije i bio član faktički "zločinačkog udruženja" koje je sa Kunićkom i Kovačevićem imalo zadatak ukloniti najbolje ali politički nepodobne vještake da bi licence davali politički podobnim čak i građevinskim tehničarima a "uklanjali" sposobne čak doktore i magistre.... Iziću - neke stvari se nikad ne zaboravljaju, ti si politički podoban a ne stručan vještak.

ODGOVORITE
Name

Vjestak 1

16.06.2016 21:50

Vještak Izić inače arhitekta kaže da je čelična konstrukcija dobra..a o čeliku zna koliko i moja baba..gazda Finalproma bio moler a od kad je upozno Pavlovića posto maneken mercedesa.

Name

Trava

17.06.2016 19:48

Vještak Izić je izgleda došo naduvan. Prvo kaže nema dokumentacije a poslije kaže da je sve urađeno po projektu. Adv.Kojiću omatorio si skroz, ovo ti se nije prije dešavalo. Moglo bi ti proći kod nekog mlađeg sudije ali kod Gužvićke neće sigurno.

Name

Pojma nemate

17.06.2016 23:14

Što se tiče komentara ' vještaka ' koji očigledno misli da poznaje Izića ili šta već, pa ga ovdje proziva, nema pojma pa ne bih da komentarišem. Što se tiče replika naravno da se arhitekte razumiju i u čelik i u čelične konstrukcije i u druge građevinske materijale tako da tu nema rasprave. I da, projektna dokumentacija nije potpuna, ali je ipak rađeno po njoj. Ne možeš da razumiješ jer nemaš dodirnih tačaka sa materijom.

Name

nn

16.06.2016 20:13

Ne pišu više ništa o Slobodanu Pavloviću. Šta je sa njim. Kako banka stoji. Nešta je sve u tajnosti.

ODGOVORITE
Name

NM

17.06.2016 12:53

Banka kaput.

Name

Dr

17.06.2016 17:32

Banka ne stoji, ta banka leżi i nikad neće ustati.

Name

Istina

16.06.2016 20:59

Final prom je nastao upravo zahvaljujuci Pavlovic banci to jest ljudima koji su vodili posao kod Pavlovica,Vratice se Gojko u zeleni kombi sreca nije ga prodao,a sin ce morat malo da smanji ljubavisanje.

ODGOVORITE
Name

Goran

17.06.2016 16:32

Finalprom je nastao 1992.g. u Tuzli, a Gojko je bio cenjeni direktor državne gradj.firme pre rata. U ratu ostaje bez ičega, 4 god u VRS, izbjeglica sa porodicom u ciganskoj kući da bi tek nakon rata 1996.g. registrovao firmu u Bn. Budući da je stručan i iskusan brzo se afirmisao na tržištu i stekao ugled. Toliko o zelenom kombiju koga pominješ. Gojko je moj prijatelj i bivši komšija i svi znaju da je čestit čovjek i niko ga ne može stavljati u ravan sa ovim profiterom Pavlovićem koji se bogatio na našoj nesreci.

Name

Goranu

17.06.2016 16:54

Zašto je Finalprom angažovao arhitektu da vještači čelike i betone na tako velikom objektu. Auta farba auto lakirer a ne auto mehaničar. Drugi advokat spominje institut. Da čujemo i to.

Name

Goran

17.06.2016 17:58

Arhitekte se i te kako razumiju u konstrukcije,čelične,aluminijumske,betonske itd. Pa oni ih i projektuju!!! Inače, da znaš, i u institutu rade inžinjeri građevine i arhitekture. A taj institut iz Sarajeva je angažovao Pavlovicev advokat Tomić, stari udbas, sarajlija. Pa poveži malo. Priča se da je taj izvještaj plaćen 160.000km na ruke. To je 5-ti institut i komisija koja vjestaci i nijedan izvještaj do sad nije odgovarao Pavloviću.

Name

Goran

17.06.2016 18:01

I da, pročitaj pažljivije prvu rečenicu priloga Bn tv.

Name

Goranu

17.06.2016 18:44

Pročitao sam šta je reko vještak.. i ja znam Pavlovića skoro od rođenja i bio sam na akva parku dosta puta jer mi je prijatelj tamo zaposlen. Neki profesori iz Sarajeva koje je sud našao su tamo ispitivali tri mjeseca i rekli da se to pola ruši jer je nesigurno za kupače. A Finalprom je za Pavlovića radio 10 godina pa ga ovaj ne uništi, a Gojkovi sinovi nisu imali mercedese dok im tata nije počeo raditi za Slobodana.

Name

Goran

17.06.2016 19:36

Nisi razumio, kao što se ne razumeš ni u građevinu pa poredis auto lakirere i arhitekte i ne znaš ko radi na institutu. Inače tih "instituta" imaš danas kao i kojekakvih fakulteta. U Bn imaš bar 5 instituta. Prva rečenica kaže da je Sud odredio vjestaka Izica, za Finalprom on vjestaci po drugom osnovu, a nigdje nećeš naći da je Sud odredio nekakve "profesore" iz Sa za vjestake, kao što ti kažeš. Čitaj pažljivije i sa razumevanjem ako ti nije problem. A je li ti "prijatelj" pričao za ranije komisije i vjestake? I kroz kakve pritiske su prošli od strane Pavlovića? Ali tebi to nije bitno, tebi su nekakvi mercedesi trn u oku. Više misli o svom poslu ,a manje o tuđem pa ih možda i ti zaradis. Toliko od mene za tebe "stručnjak".

Name

zidar

16.06.2016 22:30

Kod njeg sve u hodu i na sve strane i nista ne opsta,tako to ide kad su oci gladne a sad svi drugi krivi samo nije on.i manite vise s.... o srpstvu dobrocinstvu i kuknjavi kako ce 400,600,1000 radnika ostati bez posla.o tome je trebalo prije razmisljati i sta je sa ovih 150 iz akva sitija...izlizana prica prde i on u cabar i sad trazi krivca.

ODGOVORITE
Name

Miso

17.06.2016 04:33

TAJ VELIKI SRBIN PLJACKA SRPSKI NAROD 26GOD NAPLACUJE PRELAZ PREKO MOSTA UZEO JE DO SADA PREKO 50MIL KM SRAM DA GA BUDE TO MU JE SVE STO ZNA

ODGOVORITE
Name

Butmir Sarajevo

17.06.2016 07:09

Finalprom je zvanicni partner USAID -a firme americke vlade preko 15 godina,i ova firma je za nas izvela preko 20 rekonstrukcija skola u BiH i sve pohvale za ove ljude i za sav posao koji su izveli za nas sirom BiH. Sve pohvale bn tv i slobodno se raspitajte o americkom drzavljanu slobodanu pavlovicu i koliko je "cijenjen"i "posten" u USA na zvanicnom sajtu .

ODGOVORITE
Name

zemljovlasnik

17.06.2016 08:23

E moj dobrocinitelju pucas na svim poljima i svi krivi a ti naivan.Sada se lafo brines za radnike a mjenjas ih ko toalet papir onako lijepo bez emocija od kojih si operisan.ne znam samo na koje radnike mislis,one na univerzitetu,Stv ili..? A ovaj vodeni parkic,toliko prasine za par metalnih sipki e to je tek sega od posla i radnika.I da ne zaboravim Blagojevic ti je pravi izbor za savjetnika i vodju parade u svim poljima,drzi se njega i nema da brines.

ODGOVORITE
Name

janko

17.06.2016 11:12

Nije on za most donio nikakve pare. To su pare Srbije. On je u ime Vlade Srbije prije rata,od 88. godine pa do kraja rata 95. godine otkupljivao dug Srbije sa diskonto od 40 % do 60 %, a Srbija je prilaćala dug u punom iznosu. Iz te razlike je finasiran i Pavlovića cuprija. Ali to je mali dio para. Mnogo veće pare su iznešene u inostranstvo. Bila je to neviđena plaćka do tada.

ODGOVORITE
Name

Realnost

18.06.2016 12:28

To su gluposti to nije pljačka. Bijeljina je zaradila milione od mosta i od Pavlovića. Otvorene su firme na Pavlovića putu, a od poreza na zemlju je zarađeno puno.

Name

janko

18.06.2016 13:07

Realnost, ti si dileja za to. Zbog tih otkupa spoljnog duga Srbije sa diskontom i iznošenja novca iz Srbije je jedna poznata bankarka platila glavom. Mrtva usta ne govore. Nema to nikakve veze sa Bijeljinom.

Name

Realnost

18.06.2016 13:28

Pavlović zapošljava 900 ljudi, nema vozača i tjelohranitelja. Samo ulaže a svi bi da ga muzu. To ti je jedna jedina istina, svidila se ona nekom ili ne.

Name

neisplacen

18.06.2016 21:49

Realnost, ne lupaj...koju zemlju na Pavlovic putu,jel onu sto nije platio seljacima...nista taj nije dzaba uradio ni dao i pola ljudi koji rade kod njega je na konto te neisplacene zemlje....

Name

cican

18.06.2016 09:14

Slobo imas dobre savjetnike i saradnike i sve ok i po onoj staroj-kako ti drugom tako i tebi neko treci i na nuli ste svi. A Blagojevic ti je najzesci.

ODGOVORITE
Name

Zaposleni iz Popova

18.06.2016 12:22

Blago je grobar Slobomir kompanije.

Name

Zakon

18.06.2016 21:30

Brzo će taj Blago vidjeti da ima i pravde za takve lopove .

Name

re

18.06.2016 21:50

I to odlican grobar