Kinezi u Interu, Zaneti najavljuje Ligu šampiona!

Kineska investiciona kompanija Suning, koja u svom vlasništvu drži fudbalski klub Đangsu, saopštila je da je kupila kontrolni paket italijanskog Intera.

Fudbal 17.06.2016 | 16:30
Kinezi u Interu, Zaneti najavljuje Ligu šampiona!
Suning je kupio 70 odsto milanskog kluba od Indonežanina Erika Tohira, koji napušta klub posle nepune tri godine.

Italijanski mediji ranije su preneli da će Kineze kupovina "nerazura" koštati oko 300 miliona evra.

Predsednik Suning grupe Žang Jidong pozdravio je sporazum kao ključni trenutak za fudbalski rast na kineskom tržištu. 

"Naš brend uskoro će biti veliki i u Evropi. Napravili smo dogovor sa slavnim evropskim klubom i uveren sam da ćemo napraviti uspeh, svestan sam odgovornosti. Ujedno, promovisaćemo kineski fudbal koji je u velikom usponu", rekao je Jidong. 

Plan je da Tohir ostane na čelu kluba još određeni period, kao i potporedsednik Havijer Zaneti, dok se očekuje da počasni predsednik Masimo Morati, koji ima manjinski deo akcija Intera, skroz povuče. 

Inter je tek treći klub u Seriji A koji ima strane vlasnike, pored Rome i Bolonje, dok se uskoro očekuje da Kinezi preuzmu i gradskog rivala Milan.

Zaneti: Vraćamo se u LŠ

Dugogodišnji kapiten Intera, a sada potpredsednik kluba Zaneti rekao je da taj klub želi da se vrati u Ligu šampiona i da će mu u tome pomoći i kineska kompanija Suning. 

"Čast mi je što sam bio ovde i što sam predstavljao klib u ovom velikom trenutku. Inter je klub sa velikom istorijom, vrednostima i sa velikom armijom veoma posebnih navijača. Saradnja sa kompanijom kao što je Suning, koja ima velike resurse i ambijcije, omogućiće našim navijačima da budu zadovoljni. Kineski fudbal brzo raste i predstavlja odličnu priliku za nas", rekao je Zaneti novinarima u Nankingu. 

Ulaganje Suninga u Inter je poslednje u nizu ulaganja kineskih kompanija u evropski fudbal koje podržava predsednik Kine Si Đinping, veliki ljubitelj ovog sporta. 

"Naš cilj za sledeću sezonu je da izgradimo jak tim koji može da bude konkurentan u Seriji A i Ligi Evropa. Želimo da se vratimo u Ligu šampiona, gde Inter pripada", dodao je Zaneti. 

Inter je sezonu završio na četvrtom mestu u Seriji A i ostao bez mesta u Ligi šampiona.

Pojačanja: Ulazak Suninga u Inter automatski povlači spekulacije o mogućem dolasku najvećih zvezda njegovog kluba u Kini Đangsua u Milan. Svakako će se najviše pričati o mogućem povratku Aleksa Tešeire u Evropu.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar