EURO: ''Brutalne batine'' za Ruse - Hamšik izudarao Baćuške!

Slovačka u Lilu slavila sa 2:1!

Fudbal 15.06.2016 | 17:00
EURO: ''Brutalne batine'' za Ruse - Hamšik izudarao Baćuške!
Huligani su delili batine i brukali naciju divljanjem van terena, fudbaleri su dostojanstvo izgubili pošto su pretučeni na travnatoj podlozi. Ambicije Rusije da se domognu nokaut faze na Evropskom prvenstvu u Francuskoj pretrpele su ozbiljan udarac, ne samo zbog toga što je tek prosečna Slovačka, istina predvođena maestralnim Marim Hamšikom, u Lilu pobedila sa 2:1, već pre svega zbog toga što su Baćuške izgledale kao tim nedostojan druge runde takmičenja. Kao tim bez glave i repa.

Sa druge strane, u tom na evropskom nivou prosečnom timu Slovačke igra i jedan velemajstor. Marek Hamšik je i većim zvezdama od sebe pokazao šta treba da uradi najbolji igrač bilo koje reprezentacije kad se njegov tim nađe u biti ili ne biti situacije.

Slovaci, naime, posle nesrećnog kiksa u susretu sa Velsom nisu imali pravo na grešku. I greške nije bilo. Rusi maltene da nisu stvorili šansu sve do samog finiša meča, kada su jednom nogom već bili u kanalu. Na drugom kraju terena pak bila su dovoljna dva trenutka inspiracije velikog znalca Mareka Hamšika - uz nesebičnu pomoć Vladimira Vajsa - da se Baćuškama objasni da su tim pred kojim niko ne treba da kleči.

U 32. minutu genijalna duga lopta Hamšika iza leđa neopreznog Igora Smoljnikova,Vladimir Vajs je ispred sebe imao brisan prostor, a onda vrlo lukavo jednim potezom iz igre izbacio Vasilija Berezuckog i Romana Nojštadera pre no što je šutirao u nebranjeni deo mreže nemoćnog Igora Akinfejefa.

Do tog trenutka Rusi su možda i imali neku ideju u igri. Ili bar loptu u nogama, ideja se baš i nije videla. Sve posle toga bilo je čisto mučenje lopte izabranika Leonida Sluckog. Do pred sam kraj meča. Onih 1:1 protiv Engleske je možda moglo da zakamuflira sve nedostatke u ruskom timu, ali je u Lilu postalo kristalno jasno: ovaj tim jednostavno ne ume.

Zato Hamšik ume. I te kako ume. I to smo najbolje videli u poslednjim sekundama prvog poluvremena kada su Rusi glavama već bili u svlačionici. Vladimir Vajs je uzvratio kratkim pasom iz kornera, a Hamšik zavrnuo Olega Šatova i iznenadio sve na stadionu "Pjer Moroa" poslavši neodbranjiv projektil u suprotan ugao protivničkog gola. O stativu u mrežu. Akinfejev je ponovo bio matiran, Rusi i definitivno nokautirani.

Pogodak Olega Šatova iz 80. minuta utakmice uneo je dramu u završnicu, ali možda je bilo i previše očekivati da se Rusija u samo nekoliko sekundi od tima koji je većim delom meča delovao skoro pa nezainteresovan transformiše u tim koji grize za svaku loptu.  

Jeste Slovačka bila prinuđena da se povuče u naručje Matušu Kozačiku, jeste u nekoliko navrata bila i miljenica sreće, ali Rusi ničim nisu zaslužili da danas izbegnu poraz.

Kaže ona stara da nije ni bitno koliko puta padneš, već koliko puta ustaneš. Rusi će moći da ustanu samo ako u poslednjem kolu savladaju Vels. Možda im čak ni to neće biti dovoljno. Slovaci će ukrstiti koplja sa Engleskom. Ako Hamšik bude igrao danas nemaju razloga da se uplaše gordog Albiona.

RUSIJA – SLOVAČKA 1:2 (0:2)
/Glušakov 80- Vajs 32, Hamšik 45/

Stadion: Pjer Moroa u Lilu;
Kapacitet: 50.186;
Sudija: Damir Skomina (Slovenija)

RUSIJA (4-2-3-1): Akinfejev – Smoljnikov, V. Berezucki, Ignaševič, Šenikov – Golovin (od 46’ Mamajev), Nojštater (od 46’ Glušakov) – Kokorin (od 76’ Širokov), Šatov, Smolov – Dzjuba.

SLOVAČKA (4-2-3-1): Kozačik – Pekarik, Škrtel, Đurica, Hubočan – Pecovski, Kucka – Mak (od 80’ Đuriš), Hamšik Vajs (od 72’ Švento), - Duda (od 67’ Nemec).

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar