U Venecueli trampe pelene za hranu

Pelene su u Venecueli ovih dana "valuta" kojom možete kupiti sve: paket pelena vam donosi kilogram tjestenine ili nekoliko kilograma brašna.

Svijet 14.06.2016 | 22:30
U Venecueli trampe pelene za hranu
Brašno je izuzetno tražena roba, pa oni sretnici koji ga imaju uglavnom ga trampe za higijenske potrepštine.

S obzirom na to da je stanje sve gore i gore, stanovnici Venecuele se snalaze kako znaju. U tome im dosta pomažu savremene aplikacije poput WhatsAppa, gdje razmjenjuju poruke: ako neko nečeg ima viška, trampiće to za ono što mu je potrebno.

"Stanje je izuzetno loše. Evo, ja imam viška pelena i želim da ih zamijenim za hranu", kaže jedan stanovnik Karakasa.

Štaviše, oni koji trampe robu formirali su zajedničku grupu pod nazivom "Puerta del Bosque Swap Shop", gdje se informišu ko ima ono što njima treba.

"Ja imam samo brašna, ništa drugo. Ali, nemam toalet-papira niti ostalih sanitarnih sredstava. Problem je što nemam ni pelena niti mlijeka za bebu", kaže jedna Venecuelanka.

Plalja Alvarez (34), nastavnica u školi, kaže da se ona nalazi u grupi zajedno sa svojih 400 komšija, i da je to jedini način da dođu do onoga što im treba:

"Ovi pametni telefoni su nas spasili. Ovdje odmah znamo ko šta ima, kome šta treba. Najpotrebniji su svakako hrana, pelene i lijekovi", kaže Alvarezova, dodajući da se njihova zemlja suočava sa jednom od najvećih ekonomskih kriza u savremenoj istoriji.

Venecuelanska ekonomija je doživjela udarac padom cijena nafte, od čijih rezervi i žive. Cijela zemlja je u totalnom kolapsu i narod se snalazi kako ko umije.

Situcija se pogoršava iz mjeseca u mjesec, a valuta bolivar je više puta devalvirala. Stanovnici uglavnom sate i dane provode u ogromnim redovima gdje čekaju da kupe šta god dođe u prodvnice:

"Više i ne biramo: ako dođu pelene, kupiću pelene, pa ću ih zamijeniti za ono što mi treba, kao recimo, sapun, šećer", kaže Džofelin Primera, jedna od onih koji se bore da dođu do svega što im treba.

Hrane je sve manje, ali zato cvjeta crno trižište. Naime, šverceri na njima poznate načine dolaze do najpotrebnije robe, koju prodaju po višestruko višim cijenama. Ovo je nešto što je zabranjeno u onlajn grupama za trampu, jer ne žele kriminalce u svojim redovima.

"Ideja ovih organizovanih grupa nije da neko zaradi novac, već da dođe do one namirnice koja mu je potrebna", kaže Alvarezova.

Takođe, na Fejsbuku postoji grupa "Ujedinjene mame", gdje se razmjenjuju flašice i hrana za bebe. O teškoj situaciji svjedoči i podatak da je minimalna plata 35.000 bolivara (oko 60 dolara po zvaničnom kursu ili 35 dolara po crnom kursu). Cijena jedne vreće brašna je oko 2.000 bolivara, dok su ostale namirnice daleko skuplje.

(Nezavisne novine)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

zitto

15.06.2016 08:10

Vladari svijeta im ubili Čaveza , nastavljaju globalno porobljavanje , ekonomijom , medicinom , GMO hranom . Sloboda je privid , svi smo zavisni od određenih centara moći , koji , odavno je već prepoznatljivo , prave Četvrti rajh svim raspoloživim antiljudskim metodama .

ODGOVORITE