EURO: "Otpisani" Italijani srušili Belgijance!

Fudbaleri Italije savladali su Belgiju 2:0 (1:0), u prvom kolu Grupe E na Evropskom prvenstvu u Francuskoj.

Fudbal 13.06.2016 | 23:15
EURO: "Otpisani" Italijani srušili Belgijance!
Od strane mnogih stručnjaka otpisani "Azuri" su savladali drugu selekciju sveta sa FIFA rang liste golovima Emanuelea Đakerinija u 32. i Gracijana Pelea u 93. minutu meča.

Poveli su nakon fantastičnog dubinskog pasa Leonarda Bonučija u stilu Andree Pirla, a trijumf overili posle kontranapada i volej udarca napadača Sautemptona.

Belgijanci su kontrolisali ritam tokom većeg dela susreta u Lionu, dominirali su u veznom redu, ali su potpuno podbacili nosioci igre Eden Azar i Kevin de Brujne, te glavni napadač Romelu Lukaku.

Prva dvojica su bila nemoćna u borbi za defanzivcima Italije, dok je Lukaku bio potpuno neupotrebljiv u završnici napada, a jedinu šansu koju je imao je upropastio lošim lob udarcem.

Italijani su kontranapadima i dubinskim loptama konstantno predstavljali pretnju iako su retko imali pozicione napade, te na kraju zasluženo stigli do velika tri boda i pokazali da su prerano otpisani iz trke za titulu.

U prvom meču grupe Irska i Švedska su remizirali 1:1, a u sledećem kolu sastaju se Italija – Švedska i Belgija – Irska.

Prvo poluvreme obeležila je dominacija Belgije u sredini terena i izuzetno opasni i brzi kontranapadi Italijana. Ekipe su u talasima pretile, prvo je Belgija bila opasnija, Naingolan je namučio Bufona udarcem sa distance, nakon čega su se "Azuri" okuražili u napadu.

Brzonogi krilni igrači su pravili dosta problema neubedljivim defanzivcima Belgije, ali Kurtoa nije morao mnogo da strepi.

Međutim, u 32. minutu je kapitulirao. Štoper Leonardo Bonuči je stilu Andree Pirla poslao sjajnu dubinsku loptu sa centra terena u kazneni prostor Belgije, tamo se iz drugog plana ubacio Emanuele Đakerini, kasnio je Tobi Alververeld, a Kurtoa nije imao šansu da zaustavi dijagonalu koja je završila u mrežu.

Usledio je novi pritisak Belgijanaca i traljava reakcija De Brujnea koji se iznenada našao usamljen u kaznenom prostoru Italije, koja je s druge strane pretila iz kontranapada, a najbolji nije uspeo da realizuje Pele.

U drugom poluvremenu se igralo u sličnom ritmu, Belgijanci su nastavili da kontrolišu tempo preko veznog reda, dok su "Azuri" vrebali iz kontranapada.

Posle desetak mirnih minuta usledile su šanse na obe strane, prvo je Lukaku promašio zicer nakon što je imao otvoren put ka golu Bufona, koga je bezuspešno pokušao da lobuje. Dva minuta kasnije Kurtoa sprečava Pelea da glavom zatrese mrežu.

Usledilo je 15-ak minuta bez konkretnih dešavanja, uglavnom su se napadi završavali bezuspešnim centaršutevima dva tima, pa su usledile i izmene.

Mark Vilmots je umesto bledog Lukakua uveo Origija koji je mogao da donese bod "Crvenim đavolima", ali je propustio dve sjajne šanse slabim udarcima glavom.

S druge strane, Imobile je uneo dosta živosti u napad Italije, u samoj završnici ga je Kurtoa sprečio da overi pobedu, ali je to u nadoknadi vremena učinio Pele.

Pomenuti kontranapadi su konačno urodili plodom u 93. minutu, Mota je povukao loptu po levoj strani, pronašao u kaznenom Kandrevu na drugoj stativi, ovaj vraća loptu u sredinu do Pelea koji je volej udarcem zakucava u mrežu.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar