UEFA sad prijeti i Englezima i Rusima izbacivanjem sa EP-a!

UEFA je zapretila Englezima i Rusima da će im izbaciti reprezentacije sa Evropskog prvenstva ukoliko se nastavi divljanje njihovih huligana.

Fudbal 13.06.2016 | 12:00
UEFA sad prijeti i Englezima i Rusima izbacivanjem sa EP-a!

Pristalice dve selekcije su imale krvave obračune tokom petka i subote u Marseju, gde su "Gordi Albion" i "Zborjana" remizirali 1:1 u subotu uveče.

Nekoliko desetina navijača je poređeno, neki i teže, a pričinjena je velika materijalna šteta u gradu.

Navijači su se sukobili čak i na stadionu Velodrom, po završetku utakmice Rusi su nasrnuli na Engleze na jednoj od tribina, pa je nastao haos.

Rusi su optuženi za remećenje reda, rasizam, te paljenje baklji, saopštila je UEFA.

UEFA je naglasila da neće oklevati da uvede žestoke sankcije Rusima i Englezima ukoliko se slični incidenti ponove.

Ovu pretnju UEFA pozdravio je ministar sporta Rusije Vitali Mutko, koji je istakao da je bilo sjajnog navijanja, ali da pojedinci nisu u Francuskoj zbog fudbala.

Engleski navijači tvrde da su očajnički tražili način da izbegnu Ruse od kojih su mnogi nosili gumenu zaštitu za zube i MMA rukavice.

"Ruski "zid" se zaleteo na naš sektor gde su bili žene, deca, pa i ruski navijači. Nisam mogao da vidim da li je neko od njih ima oružje, ali su ljudi panično bežali, bilo je haotično. Samo smo očajnički tražili zaštitu iza ograde", rekao je jedan od svedoka sa Velodroma.

Drugi, pak, krive organizatore i slabo obezbeđenje, istakavši da samo brzinski potapšu ljude prilikom pregledanja stvari na ulasku na stadion.

"To jasno objašnjava kako su Rusi uneli baklje, petarde i sve što su palili i bacali", rekao je Sem Bekvel.

Rusi, domaćin Mundijala 2018, će biti pod velikim pritiskom UEFA ouči duela sa Slovačkom u Lilu u sredu, dan pre duela Engleske i Velsa u Lansu udaljenom oko 40 kilometara.

"Zbornaja" je već bila kažnjavana zbog divljanja navijača, na EP 2012. su pravili probleme na sva tri meča u Poljskoj i Ukrajini, pa ih je UEFA kaznila sa 150.000 funti i oduzimanjem šest bodova za kvalifikacije za ovo EP, ali je to kasnije ublaženo.

Vlada Velike Britanije je ponudila organizatoru da pošalje dodatne policijske snage u Francusku pred sledeći meč Engleske u Lansu, u četvrtak.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar