EURO - Engleska tragedija! Rusi produžili prokletstvo Ostrvljana!

Engleskim fudbalerima je ovo deveto učešće na evropskim prvenstvima i prosto je neverovatan podatak da nikada nisu pobedili u prvom meču.

Fudbal 12.06.2016 | 13:30
EURO - Engleska tragedija! Rusi produžili prokletstvo Ostrvljana!

Gol Vasilija Berezuckog za 1:1 u samom finišu meča produžio je prokletstvo “Gordog Albiona”. Njihov dosadašnji bilans u prvom mečevima je pet remija i četiri poraza.

Na evropskim prvenstvima Englezi su se prvi put pojavili u Italiji 1968. godine kada su učestvovale samo četiri ekipe. Bolja od njih je bila Jugoslavija, koja je pobedila u polufinalu 1:0. Strelac je bio Dragan Džajić u 87. minutu.

Naredni put su se pojavili 1980, takođe u Italiji, a na startu su odigrali nerešeno sa Belgijom 1:1. U Nemačkoj 1988. su izgubili od Irske 1:0 i to golom Haugtona u šestom minutu. Četiri godine kasnije su u Švedskoj odigrali bez golova sa Danskom.

Prokletstvo nije prekinuto ni 1996. kada su bili domaćini. Protiv Švajcarske su odigrali 1:1. Engleze je u vođstvo doveo Alan Širer u 23. minutu, a konačan rezultat je postavio Kubilaj Turkilmaz u 83. iz penala.

U Belgiji i Holandiji su 2000. poveli protiv Portugalije sa 2:0 već u 18. minutu (strelci Skols i Mekmanaman), ali su Luis Figo, Žoao Pinto i Nuno Gomeš preokrenuli za konačnih 3:2.

Na poslednja dva evropska prvenstva na kojima su učestvovali sastajali su se sa Francuzima. “Galski petlovi” su u Portugaliji 2004. pobedili 2:1 i to tako što je Zinedin Zidan postigao dva gola u sudijskoj nadoknadi. Poveli su Englezi preko Lamparda u 38. minutu.

I pre četiri godine su poveli u Poljskoj i Ukrajini golom Leskota u 30. minutu, ali je u 39. Samir Nasri postavio konačnih 1:1.

Izvor: blic.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar